Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Finn (63) fikk 26 000 kroner da han solgte kristenlåta si til Kanye West

Rapperen sampler norsk kristenmusikk i låt om «money, pussy, alcohol». - Jeg tenker at han får stå for teksten, sier opphavsmannen Finn Pedersen.

OVERRASKENDE «SAMARBEID»: Mange, inkludert opphavsmann Finn Pedersen selv (innfelt) ble overrasket da Kanye West ville bruke låta hans «Konklusjon» som sample i ei hip hop-låt for Pusha T. Pedersen sier at West får stå for teksten i den nye låta, men setter pris på at norsk kristen musikk får oppmerksomhet. Foto: Scanpix / Lotte Pedersen
OVERRASKENDE «SAMARBEID»: Mange, inkludert opphavsmann Finn Pedersen selv (innfelt) ble overrasket da Kanye West ville bruke låta hans «Konklusjon» som sample i ei hip hop-låt for Pusha T. Pedersen sier at West får stå for teksten i den nye låta, men setter pris på at norsk kristen musikk får oppmerksomhet. Foto: Scanpix / Lotte Pedersen Vis mer

(Dagbladet): Mandag morgen skrev Dagbladet at låta «M.P.A.», med Kanye West, Pusha T, The-Dream og A$AP Rocky, har brukt et sample fra en norsk låt.

Hører man på kristenfunkgruppa Good News' låt «Konklusjon» fra 1971 vil man nemlig kunne kjenne igjen deler av musikken, dog i en litt annen kontekst.

Mens «M.P.A.» handler om treenigheten «penger, fi**e og alkohol», skrev Ålesund-mannen Finn Pedersen låta med en litt annen tematikk i bakhodet.

- Låta var inspirert av vers 3,16 i Johannesevangeliet, det mest kjente bibelordet, sier Pedersen på telefon til Dagbladet.

Fikk 26 000 kroner 63-åringen, som jobber på NAV Ålesund, ble kontaktet av Wests plateselskap allerede i fjor høst. Hvordan de fant fram til «Konklusjon» aner han ikke.

Pedersen forteller at han fikk tilbud om å gi fra seg rettighetene til låta for 3000 dollar, et beløp som tilsvarer i overkant av 26 000 norske kroner.

STOR ARTIST: Kanye West er en av verdens mest kjente rappere. Det er ikke kjent hvordan han fant fram til «Konklusjon». Foto: Scanpix
STOR ARTIST: Kanye West er en av verdens mest kjente rappere. Det er ikke kjent hvordan han fant fram til «Konklusjon». Foto: Scanpix Vis mer

Det tilbudet grep han.

Dermed vil ikke Pedersen få royalties for hver avspilling eller framføring av «M.P.A.» i framtiden.

- Hva skal du gjøre med pengene?

- Jeg skal betale skatt av beløpet, og så skal jeg gi det tilbake til den kirka som støtta oss på 70-tallet, sier låtskriveren.

- Fjær i hatten Mens «M.P.A.» nylig ble gitt ut på Pusha Ts siste album «King Push - Darkest Before Dawn: The Prelude», hvor Kanye West altså bidrar med vokal, låtskriving og produksjon, ble «Konklusjon» utgitt for første gang i 1971. Da var alle bandmedlemmene i Good News i slutten av tenårene. 

Når det gjelder tematikken i låta sammenliknet med «M.P.A.» sier Pedersen følgende:

- Jeg er klar over at den musikkformen ikke alltid representerer verdier som vi står for. Men når du gir fra deg låta gir du fra deg kontrollen over hva slags kontekst det blir brukt i. Samtidig er det en fjær i hatten for kristen norsk musikk, som ikke har hatt så mye oppmerksomhet.

Avtalefrihet Willy Martinsen er kommunikasjonssjef i Tono, som forvalter rettigheter for musikkverk i Norge.

Han synes det virker som om alt har gått ryddig for seg i avtalen mellom Pedersen og West, og påpeker at man har avtalefrihet - altså at man kan gå inn i avtaler som man ønsker.

- Jeg kjenner jo ikke detaljene i avtalen, men jeg regner med at dette er en handel som oppleves som grei av Pedersen også, sier Martinsen.

- Er dette en god deal?

- Det må bli opp til Pedersen å vurdere selv.

Tror Pedersen kunne tjent mer Martinsen beskriver Ålesund-mannens avtale som en «buy-out», der man får en enkeltsum og sier fra seg framtidige royalties.

- En annen løsning kan være at man ikke godtar en «buy-out», og sier at man vil ha en prosentandel i det nye verket. Da får man ingen engangssum, men man får litt penger hver gang låta spilles på konsert, radio, streames og lastes ned.

- Kunne Pedersen tjent mer på en slik avtale?

- Det er vanskelig å si generelt. Men i og med at det er en Kanye West-produksjon, er det gode sjanser for det.

Originalen «rører på seg» Samtidig påpeker Martinsen at Pedersen kan ha fått en «take it or leave it»-avtale på bordet, og at den inngåtte avtalen da kan være bra for ham.

Tono-kommunikasjonssjefen forteller videre at han allerede ser en økning i strømmeaktiviteten rundt originallåta «Konklusjon», og sier at Pedersen vil få Tono-inntekter for dette.

- Det vil nok fortsette en stund. Mange er interesserte i det Kanye West gjør, og hvor samplingen kommer fra, sier Martinsen. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media