Finn Graff hedret

I går fikk Dagbladets avistegner Human-Etisk Forbunds kulturpris 2006.

-  Jeg er svært stolt over denne prisen. Det er en stor ære, sier Graff som først trodde det hele var en aprilspøk.

-  Jeg ble jo fortalt dette i forkant av 1. april, men hadde en mistanke om at de hele var en aprilsnarr, sier den lattermilde tegneren.

Prisen ble delt ut for første gang i forbindelse med Human-Etisk Forbunds 50-årsjubileum.

-  Graff har gjennom 45 år som avistegner utviklet en unik stil og blitt en selvstendig og uforlignelig stemme i norsk avispolemikk, sa juryrepresentant Silje Riise Næss i introduksjonen av Graff.

-  Hans forfinede, pertentlige strek har med kirurgisk presisjon skildret maktens eksesser gjennom tidvis groteske overdrivelser og karikaturer, fortsatte juryen, som la vekt på at Graffs budskap alltid har representert en konsekvent humanistisk, anti-autoritær linje.

-  I 2006 er vi igjen blitt minnet på hvilken styrke og sprengkraft som ligger i en satirisk tegning. Finn Graff representerer det ypperste innen denne disiplinen, både nasjonalt og internasjonalt, sa juryrepresentant Anders Giæver.

Generalsekretæren i Humanetisk Forbund, Kristin Mile, kunne fortelle at prisen heretter skal deles ut annethvert år.

-  Formålet med prisen er å synliggjøre humanistiske verdier gjennom en offentlig påskjønnelse av kunstneriske prestasjoner og kulturell virksomhet som formidler disse, sa Mile.

HEDERSMANN: Finn Graff representerer det ypperste innen tegning, både nasjonalt og internasjonalt, mener juryen om Dagbladets avistegner. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
HEDERSMANN: Finn Graff representerer det ypperste innen tegning, både nasjonalt og internasjonalt, mener juryen om Dagbladets avistegner. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

Prisen består av 50 000 kroner og et kunstverk spesialdesignet for anledningen.