Finn Schau

Skuespilleren Finn Schau har så mye av alt at han omtaler seg som en karikatur i seg selv; markert nese og hake og dyptsittende øyne. Kanskje det er derfor han kan brukes til alt, fra erkemannen Leif til programleder på tv, oversetter, ræpp-artist, revyskuespiller, innringer i sønnenes programmer, promomann i NRK - og selvfølgelig oljedirektør i «Offshore».

Folk har ropt drittsekk etter ham på grunn av rollen som Hroar Torgersen, men Finn Schau har ikke noe behov for å forsvare sitt alter ego.

- Vi likner hverandre utseendemessig; vi har den samme nesa og stemmen. Men han er en kyniker, og det mener jeg at jeg ikke er. Og ikke et vondt ord om Kjersti Døvigen (Barbara Torgersen), men vi har også forskjellig smak når det gjelder damer.

Dessuten er han ingen Leif, for Leif elsker kona si og har mye lettere for å sette ord på sine følelser. Jeg liker ham ikke, men jeg liker å gjøre ham, sier Finn Schau.

DRITTSEKK BLE HAN OGSÅ KALT

da han sa opp etter 15 år ved Oslo Nye Teater.

- Det var teatersjef Janken Varden som sa det, men han la til at han skjønte meg godt. Og han hadde venta på det, sier Schau.

- Janken var grei og ga meg permisjoner. Oslo Nye er et alle tiders teater, men aktivitetsnivået er høyt; med prøver på ett stykke på formiddagen og spilling av et annet på kvelden. Teateret spiser deg opp, sier Schau.

- Samtidig har mediaverdenen utviklet seg til å bli et klondyke, med nærradioer, reklame og mange tv-kanaler. Det er en stor og spennende verden der ute, og så lukker vi oss inne i teaterverdenen, fortsetter Schau.

Han ble programleder i spørreprogrammet «Askeladden» i TVø2s barndom. Over 200 programmer ble det.

- Det var en grei jobb, og jeg kunne gjøre andre ting ved siden av.

En av dem var Leifene, mannfolk- og underlivsshowet som også ble CD.

- Leifene har planer framover også. Det er for tidlig å gå i detaljer, men man kan ikke se bort fra verken film, tv eller show. Vi satser på at 1999 skal være det internasjonale Leif-året, sier «Leif» Schau.

- Vi var tidlig ute med stand-up. Og så var vi de første som sa runke og pule på scenen. Nå sier alle det.

Schau videreutviklet temaet da han gjorde et framstøt som ræpp-artisten Fatman Schinn i fjor sommer, også det på CD. Og når Fatman synger «Jeg har et problem», kan jo alle gjette hva det erø...

KOMIKEREN I FINN SCHAU KOM OGSÅ FRAM

i farsen «Penga eller livet» i sommer, eller da han stadig vekk ringte inn og inviterte sønnene på svinekoteletter i deres eget radioprogram «Karate». I høst er de aktuelle med en tv-versjon på NRKø2, «Oppgang B».

- Skal du være med der også?

- Jeg tror de vil ha meg med. Jeg er en del av konseptet.

En mindre kjent side ved Schau er hans faste jobb som promomann i NRK. En halv time hver uke leser han inn forhåndsreklame for filmer som kommer på NRKø1 og NRKø2. Nesten like lite kjent er hans oversettelser av flere stykker fra engelsk for Oslo Nye sammen med kona Jill. Hun er engelsk.

- Jeg hadde tenkt på en frilanstilværelse i mange år, men ikke turt. Så gjorde jeg opp status, og fant ut at jeg egentlig er ganske god. Kanskje er jeg ikke så god til å danse, men jeg synger habilt nok - og det er mange skuespillere der ute som er dårligere enn meg. Dessuten er jeg mann, og det er mange roller for oss. Så jeg tenkte; Hvis jeg skal bli frilanser før jeg gror fast, må jeg gjøre det nå.

I 1996 leverte han oppsigelsen til Janken Varden.

Da hadde han vært knyttet til et institusjonsteater siden han ble oppdaget av Trøndelag Teaters daværende sjef Erik Pierstorff.

- Jeg var 21 år. Han hadde sett meg spille amatørteater i Oslo, og ringte og tilbød meg jobb som skuespilleraspirant. Jeg ble der i fire år, sier Schau, og ramser på oppfordring opp den videre merittlista: To år ved Teatret Vårt i Molde, to år i Skien, tre år ved Den Nationale Scene i Bergen, ett år ved Nationaltheatret og fra 1981 ved Oslo Nye.

- I DET SISTE ER DET BLITT MANGE

roller som drittsekk og dum, seinest i «Huset med det rare i» i Barne-tv. I «Thygesen» spilte jeg en forvirret, akterutseilt, russisk skurk. Det må være nesa, sier Schau.

Men den klarte ikke å snuse opp hva familien hadde pønsket ut da han fylte 50 år i januar. Bursdagen ble feiret i mange dager til ende, med overraskelsesfest med familien hjemme og noen dager seinere på et fullstappet Josefine vertshus med både Leifene, NRK-folk, familie og nye og gamle venner. Det var utført et stort stykke detektivarbeid. Fra 1959 til 1962 var faren stasjonert i Tyskland, og til og med hans tyske bestevenn, som han ikke hadde sett siden, var hentet fram fra glemselen.

- Alle var så flinke til å juge. Til og med Se og Hør klarte de å lure. Det var rørende, sier Schau.

GAVEN FRA SØNNENE VAR

medlemsskap i VIF-klanen og sesongkort til Bislet. Han er medlem nummer 1128, tvangsinnmeldt i Klanen.

- Og jeg har sesongkort nummer 2, sier Schau stolt. Han veit ikke hvem som har nummer én.

- Jeg har lært meg noen av sangene. De er ganske enkle å lære, mener han.

- Klanen er blitt veldig reinslige. De er nådeløse mot motstanderne og dommerne, men er egentlig en fin supportergjeng med glimt i øyet. Lojale er de også. Men jeg er ikke fotballgæren. Jeg går ikke inn i en dyp depresjon om Vålerenga taper, understreker Schau.

Og det skal han være glad for, etter lagets bedrøvelige sesong.

- Og blir det vold på tribunen hopper jeg av. Jeg er en fredsæl mann.

Før var det Molde som var laget, etter at han bodde der i to år.

- Jeg kjente spillerne og drakk øl med dem etter kampene - en halvliter for hvert mål de skårte. Jeg husker de slo Steinkjer 7-0. Ble det 0-0 måtte vi telle sjanser, sier Schau.

SØNDAG SENDES EPISODE 53

av «Offshore». Serien går inn sin femte sesong, men teamet bak er allerede i gang med å spille inn episode nummer 79, 80 og 81, samtidig som de prøver på de neste tre episodene. I snitt bruker NRK 1 en uke per episode.

Seertallene holder seg stabilt over 700 000 på søndager, mens reprisene på onsdager ble sett av rundt 225 000. Serien kan fortsette ut 1999, så oljedirektør Torgersen, nå med spesialstilling i NorWestOil, blir neppe arbeidsledig.

- Er «Offshore» en såpeopera?

- Jeg mener den ikke er det. «Offshore» er ikke en klassisk såpeopera, men en føljetong. Den er realistisk, mens «Syv søstre» er konstruert og mer såpe.

Selv er han sånn konstruert at Dagbladets tegner Finn Graff en gang uttalte at det er vanskeligere enn man tror å karikere ham. Det er så mye å gripe fatt i at man ikke helt veit hvor man skal begynne.

- Men tegningen ble fin, den, sier Finn Schau.