BEGJÆR OGSÅ I PARFORHOLD:  «Det er enklere å finne flyten og tørre å ta ut den ultimate seksualiteten med en vi er trygge på», skriver Isachsen.      Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix
BEGJÆR OGSÅ I PARFORHOLD: «Det er enklere å finne flyten og tørre å ta ut den ultimate seksualiteten med en vi er trygge på», skriver Isachsen. Foto: Sara Johannessen/NTB ScanpixVis mer

Finn sexen som nærer begjæret

Også i gode parforhold finnes det gode vekstvilkår for begjær.

Debattinnlegg

Kaja Melsoms kronikk 14. februar om at den romantiske drømmen tar livet av parforholdet kan ikke stå uimotsagt. Hennes hypotese er at romantikken og begjæret dør etter at forelskelsen har forlatt parforholdet. Hun har helt rett i at mens forelskelse næres av spenning og uoverstigelige vanskeligheter, næres langvarige forhold av trygghet, tillit og stabilitet. Min erfaring er derimot at begjæret kan ha svært gode vekstvilkår i gode parforhold.

For svært mange tar likevel forutsigbar og kjedelig sex, der alt som skjer er en repetisjonsøvelse, drepen på lyst på sex når forholdet har vart en stund. Jeg opplever ofte at det som en gang var et kjæresteforhold går over til å bli rent vennskap, eller par lever sammen som søsken. Det Kaia Melsom ikke tar i betraktning er at trygghet, tillit og stabilitet også er en forutsetning og et springbrett for gourmetsexen. Den som gir åpning for eksperimentering, variasjon og lekenhet. Den som gjør at vi nettopp tør vise begjær, og under sex går ut av hverdagsmodus og over i den flytende ekstasen nytelsen gir.

Det er enklere å finne flyten og tørre ta ut den ultimate seksualiteten med en vi er trygge på. Men da må begge legge bredsida til, bli kjent med hverandres tenningsmønster og responssyklus og prioritere sex. På samme måte som en gourmetkokk trenger kunnskap og erfaring, trenger par kunnskap, erfaring, åpenhet og kommunikasjon for å finne, godta og forstå hverandres tenningsmønster. Par trenger vite hvilke knapper de kan trykke på eller hvilke ingredienser de kan benytte seg av mentalt og fysisk hos seg selv og partneren for å gå inn i den bobla de gode seksuelle opplevelsene gir. Når sex er opp mot begges tenningsmønster kan spenningsnivået være høyere enn for en som hopper fallskjerm eller hvordan det kjennes for en fjellklatrer i et utoverheng.

For å finne tilbake til tenningen og spenningen finnes velfungerende sexologiske metoder. Disse metodene, kombinert med forsterking av begges tenningsnivå gjennom å analysere hva som tidligere har gitt den beste sexen, fører ofte til helt ny seksuell praksis og dermed også til et lykkeligere og mer harmonisk par. De fleste har det som best når de har trygghet, tillit og stabilitet samtidig som de har et levende sexliv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.