FEIL NUMMER ÉN: Ser du hva som ikke stemmer her? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEIL NUMMER ÉN: Ser du hva som ikke stemmer her? Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
FEIL NUMMER TO: Også på dette bildet finnes en feil. Finner du den? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEIL NUMMER TO: Også på dette bildet finnes en feil. Finner du den? Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Finn to feil!

Klarer du å se hvilke pophistoriske faktatabber Popsenteret har begått her?

Sist helg åpnet det 2500 kvadratmeter store Popsenteret i Oslo, innredet med et budsjett på 60 millioner kroner.

Opplevelsessenteret består av fire etasjer viet norsk populærmusikk, med faste og skiftende utstillinger, interaktive opplevelser og gjør-det-selv-stasjoner.

Som en del av hovedutstillinga finner man Pophistorievandringen. Her får man ei innføring i alt fra de første kommersielle norske innspillingene i 1904, via historien om trekkspillkonserten som samlet 13 000 publikummere i Birkelunden i Oslo i 1916, ukulelene under krigen, jazzbølgen på 50-tallet, rocken som kom og tok over - og ble til punk - og fram til i dag.

Alt blir formidlet ved hjelp av spesiallagde monitorer med lyd, video og tekst.

Flere feil Men det er ikke alt i denne historievandringen som er historisk korrekt. Da Dagbladet besøkte det nyåpnede opplevelsessenteret tidligere uka kunne man finne flere feil.

FASIT, FEIL ÉN: I Popsenterets historievandring har det sneket seg med flere pophistoriske faktafeil. Dollie de Luxe vant den norske MGP-finalen i 1984 med «Lenge leve livet», ikke i 1988. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FASIT, FEIL ÉN: I Popsenterets historievandring har det sneket seg med flere pophistoriske faktafeil. Dollie de Luxe vant den norske MGP-finalen i 1984 med «Lenge leve livet», ikke i 1988. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dollie de Luxe har vært med i Melodi Grand Prix flere ganger, men aldri i 1988 med «Lenge leve livet» slik det blir oppgitt i Popsenterets interaktive framstilling.

Og ble Jokke og Valentinernes «Alt kan repeteres» gitt ut i 1989? Nei, den kom først fem år seinere, i 1994.

- Ikke hårsår Dollie de Luxes Benedicte Adrian tar imidlertid Popsenterets «historieforfalskning» med stor ro, til tross for at hun gjerne skulle sett at Dollie Deluxe-historien ble fortalt på korrekt vis.

- Jeg er ikke så hårsår på sånne ting, selv om det beste for Popsenterets del ville vært å hatt alt riktig. Egentlig gjør jo dette meg fire år yngre, og jeg synes det var et hyggelig bilde. Det er verre for dem som faktisk representerte Norge i MGP i 1988, og således ikke blir husket, sier Adrian til Dagbladet.

- Skal rette opp Da Dagbladet møtte Popsenteres kunstneriske leder Paal Ritter Schjerven før opplevelsessenteret åpna, sa han at han ble glad om folk påpekte feil og mangler. Det mente han bare viste at folk brydde seg.

Det står han ved ennå.

FASIT, FEIL TO: Jokke og Valentinernes siste album «Alt kan repeteres», med singelen ved samme navn, kom ut i 1994. Ifølge Popsenteret ble singelen gitt ut fem år tidligere. Det er feil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FASIT, FEIL TO: Jokke og Valentinernes siste album «Alt kan repeteres», med singelen ved samme navn, kom ut i 1994. Ifølge Popsenteret ble singelen gitt ut fem år tidligere. Det er feil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Man kan bruke 100 eksperter, men den ene eksperten man ikke brukte er han som finner feilen. Vi er heldigvis ikke er et printa leksikon og materialet vårt kan rettes opp når som helst. Vi vil hele tiden høre  på de som er bedre enn oss og som har bedre peiling på stoffet enn de ekspertene vi har brukt, sier Ritter Schjerven og påpeker at feilene som Dagbladet gjorde ham oppmerksom på blir rettet opp på mandag.

SKAL FØLGE FASITEN: Paal Ritter Schjerven, kunstnerisk leder ved Popsenteret, sier til Dagbladet at feilene vil bli rettet opp i løpet av morgendagen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SKAL FØLGE FASITEN: Paal Ritter Schjerven, kunstnerisk leder ved Popsenteret, sier til Dagbladet at feilene vil bli rettet opp i løpet av morgendagen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer