Finne seg sjøl

HARSTAD (Dagbladet): Det har blåst friskt rundt Festspillene i Nord-Norge (FINN) de siste dagene. Rett før avslutningen nå i helga har festspilldirektør Tove Karoline Knutsen måttet tåle mye pepper. Kritikerne har brukt karakteristikker som «tynt repertoar», «lite utfordrende» og «altfor populært og folkelig». Som om ikke det var nok, viste en av hovedattraksjonene, som festspilldirektøren selv hadde skrytt opp i skyene på forhånd, den irske stepp-dansen «Celtic Crossroads», seg å være en dundrende fiasko. Harstadværingene følte seg snytt og ble forbannet. Knut Godø i Harstad Tidende kalte showet for «...en slapp, gjennomkommersialisert tufse-greie.»

  • I tilfellet «Celtic Crossroads» kan det vel herske liten tvil om at Tove Karoline Knutsen har hatt altfor stor tillit til sin impresario. Og det er heller ikke vanskelig å være enig med årets kritikere. Selv om undertegnede riktignok bare fikk med seg fem av rundt 50 arrangementer under de 34. festspill i Nord-Norge, viser en lesning av programmet en milevid kvalitetsforskjell mellom FINN og for eksempel Festspillene i Bergen. FINN har nesten ingen attraksjoner på nasjonalt eller internasjonalt plan. Festspillmenyen framstår som ganske sammenrasket når for eksempel filmen «Grease» står oppført under dansedelen, og Norge- Brasil-kampen på storskjerm er samlet under den store festspillparaplyen. Satt på spissen: Arrangementene under årets FINN ligger på nivå med underholdningstilbudet i en middels stor Oslobydel en vanlig lørdagskveld.
  • Likevel, når kritikerne sier at årets FINN er for tynt, bør man spørre: for tynt i forhold til hva? Å sammenlikne med hvordan FINN var for ti år siden, er bare bakstreversk og dumt. Spørsmålene bør vel snarere dreie seg om hva man realistisk kan forvente av festspill av denne størrelsen (12000 solgte festspillbilletter), med den plasseringen og de midlene de har (budsjett på 7,7 millioner hvorav 3,3 fra staten og 1,4 fra de tre nordligste fylkene). Kanskje er løsningen å kalle en spade for en spade og si «den lokale Harstad-festivalen»? Det virker i hvert fall ganske åpenbart at Tove Karoline Knutsen og FINN bør bruke det kommende året til å finne seg sjøl og bestemme hva FINN egentlig skal være.