Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Finnene rocker lufta

To finner er med i konkurransen om tittelen «verdensmester i luftgitar» .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finnene gjør det sterkt på hjemmebane i det 11. verdensmesterskapet i luftgitar, som arrangeres i byen Oulu i Finland. Torsdag kveld ble det klart at to finner har kommet til finalerunden i verdensmesterskapet.

De konkurrerer mot en japansk, en nederlandsk og en østerriksk luftgitarist om tittelen som verdens beste på «instrumentet», heter det i en pressemelding fra Oulu Music Video festival, som arrangerer verdensmesterskapet.

I en dramatisk og svettefylt innledningsrunde på puben 45 Special kvalifiserte de to finnene seg til finalen.

Koreografi-undervisning

Flere av luftgitaristene ankom Oulu allerede onsdag, for å gjennomgå «høydetrening» før konkurransen begynte.

Her ble de drillet i basiskunnskapene om luftgitar av forrige års vinner, og fikk opplæring i fagets historie, koreografi, virkelig hengivelse til kunsten å spille luftgitar, og ikke minst grunnleggende utholdenhetstrening.

Det grundige forarbeidet kan forklare at det ifølge arrangørene er meget høyt nivå på årets gitarister. Atmosfæren på 45 Special ble beskrevet som fengslende, da de mange fremmøtte fra alle verdenshjørner heiet deltakerne frem. Såkalte «air roadies» sørget for at artistenes instrumenter fikk god behandling, og det var svært lite blyghet å se på scenen, skriver arrangørene.

Vinner kåres fredag

image: Finnene rocker lufta

De virkelig store prestasjonene er imidlertid ventet å slå ut i finalen, som skal foregå fredag kveld på Finlands største rockeklubb, Club Teatria. Her skal finalistene utfordre den regjerende mesteren Michael «The Destroyer» Heffels og vinnere av andre nasjonale kvalifiseringsrunder.

I tillegg til heder og ære vil vinneren motta en ekte, håndlaget Flying Finn-gitar, og en VOX BM-forsterker, som er en spesiell gave designet av Queen-gitaris Brian May.

For å vurdere luftgitaristene har arrangørene dratt inn flere spesialister. I tillegg til jurylederen Juha Torvinen, selv en legendarisk utøver av kunsten, er en gitarprofessor og en representant for en østerriksk komponistorganisasjon med på å bestemme hvem som vinner det 11. verdensmesterskapet.

Mer info finner du på luftgitar-VMs hjemmeside.

FINALIST: Finske Eero «Oulun oma poika» Ojala er en av finalistene som skal «spille» for en seier i verdensmesterskapet i luftgitar. Foto: Pekka Palovaara
FINALIST: Finske Eero «Oulun oma poika» Ojala er en av finalistene som skal «spille» for en seier i verdensmesterskapet i luftgitar. Foto: Pekka Palovaara Vis mer
FINALIST: Karita Kivioja, eller «rässiRinsessa», er en av de undertallige kvinnelige deltakerne i VM.
FINALIST: Japanske Ochi "Dainoji" Yosuke kan bli en sterk konkurrent til finnene i finalen.