Du leser nå Dagbladet Pluss

Finnenes glemte «Skrik»

Etter et liv inn og ut av glemmeboken, seiler nå Finlands store maler Helene Schjerfbeck opp som et av høydepunktene på sommerens kulturkalender i London.

Signaturverk: Den røde flekken er alt som skiller bildet fra å være en dødsmaske. Självporträtt med röd fläck fra 1944. Foto: Finlands Nationalgalleri / Henri Tuomi
Signaturverk: Den røde flekken er alt som skiller bildet fra å være en dødsmaske. Självporträtt med röd fläck fra 1944. Foto: Finlands Nationalgalleri / Henri TuomiVis mer

HELSINGFORS (Dagbladet): Royal Academy of Arts byr nå på et møte med «Finlands best bevarte hemmelighet» og konkluderer med at Schjerfbeck er en ny og spennende maler for den store internasjonale kunstscenen. I hjemlandet har hun sakte vokst seg til å bli en nasjonalskatt, og er den finske kunstneren som har oppnådd de høyeste prisene på internasjonale auksjoner.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) har, i motsetning til Edvard Munch, som hun til en viss grad sammenliknes med, aldri kommet seg inn i den internasjonale kunstneriske toppdivisjonen. Dette til tross for at hun mer enn noen annen finsk maler var rettet mot Europa gjennom hele sin karriere.

Det meste av sitt liv passet hun ikke inn i hjemlandets kulturpolitiske program, hun sto ikke på barrikadene for et selvstendig Finland, og hun ble ikke noe ikon for den finske feminismen knyttet til at Finland var først ute med stemmerett til kvinner – i 1906. Schjerfbeck passet ikke helt inn, ikke før godt innpå 2000-tallet. Etter en stor utstilling i Hamburger Kunsthalle i 2007 skrev den tyske kunsthistorikeren Annabelle Görgen at «en dag vil arbeidene til denne finske kunstneren være en del av den europeiske kulturarven».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.