Finner på historier når han snakker med pressen

Lars Saabye Christensen om pinlige opplevelser og indre uro.

(Dagbladet): - Om jeg snakker ut, så er det ikke mer å skrive om, sier Lars Saabye Christensen (61) til Dagbladet.

Den prisbelønnede forfatteren er kjent for kritikerroste klassikere som «Beatles» og «Halvbroren», og fik nylig gode kritikker for  boka «Magnet». Denne uka er han intervjuet i serien Bokpod. Her forteller Lars Saabye Christensen om sin egen uro, frykten for pinlighet og hvordan både pinlighet og uro kan være drivkraft for litteratur.

- Da jeg var 13-14 år fant jeg ut at uro er også en energi - man må finne det stedet der den uroen blir produktiv. For meg ble den produktiv og meningsfull i skrivingen og i språket, sier forfatteren i radiointervjuet.

Men han vil ikke utdype hva denne uroen består i.

- Jeg er en urolig og alminnelig mann. Jeg har alltid vært sånn. Jeg finner det vanskelig å snakke om meg selv og det nærmeste. Det blir viktigere og viktigere for meg å finne fristeder der det er stillhet, konsentrasjon og en viss dybde, der bare jeg slipper til, sier han til Dagbladet.

- En urolig mann «Bokpod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timelangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagbladet-journalist Hallgeir Opedal.

I dagens Bokpod forteller Lars Saabye Christensen at han helst ikke vil dele for mye privat om seg selv.

- Det er et balansepunkt som jeg hele tiden sliter med, på den ene siden å si for mye, men ikke for lite. Man må finne stedet der man ikke irriterer, men ikke trivialiserer. Det er fryktelig vanskelig.

Til Dagbladet går forfatteren enda lenger og forteller at han rett og slett finner på ting i samtaler med journalister.

- Intervjuet er en sjanger, nærmest en litterær sjanger. Jeg tenker veldig mye over hva jeg skal fortelle i hvilken rekkefølge. De som leser intervjuer med meg kan ikke forvente ærlige svar, sier han, men hevder samtidig at den påstanden er sann.

- Men noen ganger forveksler jeg ting jeg har skrevet med det jeg har opplevd, og forteller det som personlige erfaringer, sier han.

Falt ned fra scenen i London Selv om Lars Saabye Christensen ikke vil dele for mye i intervjuet, forteller han om flere pinlige øyeblikk. Blant annet om en gang han falt ned fra scenen på Bokmessen i London. 

- Jeg slo meg ikke så forferdelig, men tenkte at dette er pinlig, men om jeg blir liggende lenge og må hentes av ambulanse, kan jeg gjøre denne pinligheten til tragedie, sier han.

Christensen slo fra seg tragedietanken, og valgte heller å benytte pinligheten som inspirasjon i sin kommende roman.

- Det gikk opp for meg hvor viktig pinligheten er som litterært drivstoff, sier han.

Mareritt om Se og Hør-bilde Christensen forteller også om sitt mest pinlige møte med journalister. Etter en lang runde med intervjuer i forkant av lanseringen av «Beatles», møtte han Se og Hør. Fotograften stakk et termometer i munnen på forfatteren, stappet den nye boka under armene hans og skulle ta temperaturen på Beatles-bølgen.

- Jeg kan fremdeles våkne om natta med et skrik og der dukker det bildet opp. Det er et mareritt, sier Christensen i Bokpoden.

Til Dagbladet utdyper han:

- Da Hallgeir Opedal hadde gått, begynte jeg å lure på om det der med bildet var noe jeg hadde drømt, om det var en feberfantasi jeg har funnet på, men jeg tro det er sant.