Finnes bokhandleren fra Kabul?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Verden banker på døra, kommentar

BOKHANDLEREN: En forstår ikke betydningen av at Shah Mohammad Rais nå har fått tilbakekalt sitt turistvisum og karakteren av UDI-direktør Trygve Nordbys svar på min artikkel «Nasjonens sjel på spill», uten å se det i et større perspektiv. Forholdet mellom bokhandleren og Norge har gjennomgått tre korte faser, og han har i hver av dem blitt tildelt, uten å ha bedt om det, tre ulike roller: I 2002 ble boka om denne til da ukjente mannen og hans families innerste hemmeligheter folkelesning i Norge. På grunn av bokas spesielle form ble bokhandleren en litterær figur samtidig som han ga grunnlag for illusjonen om fortellingens sannhet.

Høsten 2003 kom bokhandleren fra Kabul til Norge, og idet han landet på Gardermoen trådte han og hans familie så å si fysisk ut av bokas univers. De opphørte å være fiksjonsfigurer, og truet dermed ikke bare boka, men fiksjonen om at den var sann. Omtrent i det øyeblikk at sannhetsvitnet insisterte på at fortellingen inneholdt mange feil og at forfatteren og forlaget hadde utnyttet hans gjestfrihet og legitimitet, ble han søkt latterliggjort og stilt i forlegenhet. De autoritære grepene var klassiske, men kombinasjonen original: orientalistisk arroganse («Komiske Ali» som betegnelse) og godhetsmakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer