Finnes det en kvinne?

Kjetil Rolness søkte etter kvinnen i sitt liv i Dagbladet. Han gjorde det på kultursidene, med en viss ironisk distanse. Men også så ærlig og oppriktig at han fikk svar.

-Det var enklere før. Husmora på 50-tallet drømte ikke om den altoppslukende, evigvarende forelskelsen i ekteskapet. Nå stiller vi så mange krav, at det er vanskelig å bli forelsket.

Sier Kjetil Rolness. Etter et hjertesukk over en hel kulturside i Dagbladet har han fått svar fra likesinnede og kontaktsøkende landet over.

-Jeg har fått et tosifret antall svar. Noen er takknemlige for at jeg har gitt ungkarslivet et ansikt, og andre har meldt seg på banen som mulige partnere.

-Skal du svare på noen av dem?

-Hvis jeg hadde fått brev fra dattera til Rachel Welch, eller en vakker åndsfrende, hadde det ikke vært meg i mot.

-Har du fått det?

-Som jeg skrev i spalten min: Det blir mellom oss.

-Hvorfor skrev du en kontaktannonse?

-Det ville vært corny å skrive en spalte om ungkarslivet uten å nevne at jeg ikke har kjæreste - og at jeg ønsker meg det. Uten at det er noe stakkarslig og ensomt over det. Jeg mener, når Madonna står fram som singel, så kan vel jeg.

-Er det et nederlag å søke etter en kjæreste via en kontaktannonse?

-Jeg ville aldri skrevet en vanlig kontaktannonse. Men da sjansen bød seg, bestemte jeg meg for å ta den helt ut. Det er ikke noe perverst over å savne en kjæreste; alle gjør det fra tid til annen. Så jeg bestemte meg for å stå fram, med vind i håret, og fortelle verden at «det er ikke noe galt med oss enslige»

-Du er en flittig bruker av ironi i spaltene dine. Betyr ikke det at du kan skrive så ærlig du vil, og samtidig ha ryggen fri?

-Jeg er raus med språklige virkemidler, men det er for å oppnå en ønsket effekt. For meg er det ikke noen motsetning mellom å være ærlig og nær, og være fleipete og ekstravagant.

- Apropos ekstravagant; hvor befinner Jens Pikenes seg i alt dette? Han har vel aldri hatt problemer med damene?

-Nei, han er «larger than life», og tror han kan bringe kjærlighet inn i alle pikehjerter. Jens Pikenes er min alternative identitet. Han er storsjarmøren og posøren, gjennom den rollen forstørres 10 prosent av min personlighet til 100 prosent. Han fungerer som en kanal for min lidenskap.

-Flettfrid Andresen har alltid vært en del av Jakob Margido Esp. Har du alltid hatt et behov for å være Jens Pikenes?

-Alle har behov for å bli vakrere, mer sjarmerende og spirituelle en gang i blant. Som når jenter sminker seg for å gå på fest. Uten Jens Pikenes hadde jeg nok kledd meg dristigere privat.

-Hva skjer med Jens Pikenes hvis Penthouse Playboys blir oppløst?

-Vi er vant til å se smørsangerne i godt moden alder. Når Jens Pikenes en gang blir en forsoffen gammel gris som svetter seg gjennom sitt 7. ekstranummer på Pigalle, da er han om mulig nærmere sine forbilder enn han er nå.

-Betyr det at vi aldri blir kvitt ham?

-Det var en veldig negativ vinkling på spørsmålet. Tenk heller positivt på det; dere behøver aldri være redde for å miste ham.

-Kan man sammenligne Jens Pikenes og Elvis?

-Jens Pikenes skulle ønske at han var Elvis! På repertoaret har vi nå fire Elvis-låter oversatt til norsk. Én av dem er «Surrender» som vi har oversatt til «Gi deg ende over».

-Du skriver bok om Elvis. Hvorfor det?

-Han var kongen av populærkulturen så vel som rocken. Elvis er den viktigste kulturelle skikkelsen i vårt århundre.

-Det var store ord. Hva legger du i det?

-Jeg beundrer ham både som sosiolog, artist og privatperson. Elvis er undervurdert på alle punkter, mye fordi han ikke skrev tekstene sine selv. Hvordan kunne en mann som ikke skrev noe selv, forandre en hel verden med sitt budskap? For å forstå sin egen tid, må man kjenne Elvis.

-?

-Elvis er like fundamental som Mount Everest og Pyramidene. Det er mange gode grunner til å lytte til ham - vi er alle barn av Elvis.

-Du har mange roller. Hvem av dem er deg?

-Alle mennesker har forskjellige roller. Du, for eksempel, når du er på jobb, oppfører du deg sikkert annerledes enn når du sitter i armkroken til kjæresten din. Forresten, har du kjæreste?

-Nei...

-Det må jeg si! Enkelte kvinner bruker de villeste påskudd for å komme i kontakt med meg etter at kontaktannonsen sto på trykk!

Ta et pent bilde av meg, instruerer Kjetil Rolness før fotograferingen. -Vi må jo ikke ødelegge kontaktannonsen.