TV: Det er slutt på dagene Harald Eia okkuperte den midterste plassen i populærvitenskapelige «Brille». I september ble det nemlig kjent at Einar Tørnquist tar over stafettpinnen som programleder.

«Sånn er Norge»
Serie
«Seriens styrke ligger i sære funfacts.»
Siden har Eia byttet beite og forlatt TVNorge for å vende tilbake til statskanalen.
«Sånn er Norge» er hans nye prosjekt, og igjen går Eia for sin særegne formel som blander kunnskapslek med humor. Men hva er så temaet?
Eia innleder programmet med å si at han «ønsker å komme til bunns i det norske samfunn».
Jaha. Finnes det ikke et mer betent, om ikke et mer sexy tema? Har ikke «norske verdier» blitt snakket i hjel? Men verdier som likestilling og uavhengighet skal han altså sette under lupen.
Spørsmålet blir om ivrig kunnskapsformidling vil funke i dette lille studioformatet. Episodene er på et snaut kvarter og studioet er beskjedent innredet: En TV-skjerm, et bord og bak sitter sjefen selv.
Det ser ut som Eia er vikar for John Oliver. Her legger man opp til at Harald Eia, ene og alene, skal holde på oppmerksomheten vår. Av erfaring har han vist seg god til det.

Typisk norsk
Første ute er den gordiske knuten «hva er typisk norsk»? Et spørsmål som man har hørt så mange ganger at man helst vil putte bomull i ørene. Gro Harlem Brundtland svarte såre enkelt på spørsmålet, men «å være god» er ikke et godt nok svar for Eia.
I kjent stil går Eia vittig og kritisk til verks. Systematisk bryter han ned gjengse påstander: Er det typisk norsk å gå tur? Å snakke om været? Å følge janteloven? Niks.
Og her kommer han inn på et interessant poeng: Selv om Sandemoses jantelov ofte blir sett på som et nordisk fenomen, så finner man liknende «lover» utenfor landegrensene.
Eia viser til «tall poppy syndrome», et britisk uttrykk som skildrer en kultur som bryter ned selvhevdende mennesker. Ironisk nok får vi se et Youtube-klipp der en fyr sier at dette er helt unikt for New Zealand.
Seriens styrke ligger i sære funfacts av dette slaget.

Har fått ny jobb
Kjører solo
Der «Brille» var et panelshow etter «Nytt på nytt»-modellen, er «Sånn er Norge» et enmannsshow. Det betyr ingen gjetteleker og vitser fra et samlet komikerpanel.
Fungerer kunnskapsleken uten resten av gjengen? Delvis. Det må sies at det blir et helt annet program, et langt mer kvikt og nakent et, og det blir bare urettferdig å sammenligne det med «Brille».
Men i dem begge møter vi Eia som engasjert og fektende kunnskapsnerd. En som gyver løs på statistikk med stor entusiasme.
Et av hans viktigste verktøy i «Sånn er Norge» er nettopp statistikk. Søylediagrammer spretter rundt på skjermen, og tidvis kan den se ut som et Excel-ark. Så vær advart.
God research
Denne tidsmessig spinkle serien reddes av en research-avdeling som har oppdrevet samtlige artige videoklipp. Selvfølgelig har de dykket ned i NRKs bugnende arkivmateriale, men serien byr også på skjermdumper fra Kvinneguiden og sprø youtubevideoer som knapt kan ha mer enn 200 views.
Man kommer ikke utenom at serien har et skolepreg. Eia er liksom den kule læreren som entusiastisk kommer fram til fasitsvaret. Innholdet føles av og til litt ferdigtygd, men det er godt levert.
Skjønt seriens tittel ikke akkurat er superfristende, er den verdt et forsøk.
Avkledningen av de sosialøkonomiske mytene er til å bli klokere av, selv om de komiske poengene ikke alltid sitter like godt. Før man vet ordet av det er episoden ferdig, så da kan man like godt se en til.
Vi bryr oss om ditt personvern
dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.