DEBATT

«Ways of Seeing»

Finnes det ingen grense for hykleri, FrP?

At Tybring-Gjedde er en hykler, er ikke noe nytt. Men her tar han hykleriet til et helt nytt nivå.

Får kritikk: Christian Tybring-Gjedde får kritikk for å være hyklersk fra spaltist og MDG-politiker Eivind Trædal.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Får kritikk: Christian Tybring-Gjedde får kritikk for å være hyklersk fra spaltist og MDG-politiker Eivind Trædal. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Man bør unngå å dra folks hjem inn i politisk debatt. Det kan oppleves truende. Jeg har selv opplevd at folk sprer hjemmeadressa til meg og kona på nett til folk som virker aggressive, og er litt ekstra engasjert i akkurat det spørsmålet.

Derfor reagerte jeg kraftig da Human Rights Service publiserte bilder av en helt uskyldig families bolig, fordi de hadde skrevet "Mashallah" (om gud vil) på veggen sin. Derfor reagerte jeg også da «Ways of Seeing» viste fram mer eller mindre tydelige bilder av flere samfunnstoppers hus i forbindelse med et politisk teaterstykke.

Men det er ikke alle som er like prinsippfaste. Christian Tybring-Gjedde og flere andre FrP-ere raser mot teatergruppa. «Ingen bør få offentlig støtte til å spre hat», mener han. I følge hans logikk er tydeligvis all kunst produsert av disse kunstnerne heretter å regne som hat.

Kunstnerne bak «Ways of seeing» får nemlig offentlig støtte, som mange kunstnere. NRK kunne denne uka avsløre at de tre kunstnerne har fått til sammen 2,7 millioner kroner i støtte til forskjellige prosjekter.

Men Tybring-Gjedde har samtidig vært de fremste forsvarerne av Human Rights Service. Takket være FrPs beskyttende hånd, får Hege Storhaug 1,8 millioner kroner i året. Det er god lønn for å drive en blogg.

Støtten har bestått selv etter at Human Rights Service utlyste konkurranse om å snikfotografere vanlige muslimer på gata, eller argumenterte for at Europa er i i ferd med å bryte ut i borgekrig på grunn av Islam, anklaget Erna Solberg for å være en «kultursviker» som omfavner ekstremisme, eller trykket påstander om at afrikanske innvandrere i praksis er psykisk utviklingshemmede.

Takket være FrP har Human Rights Service mellom 2005 og 2018 mottatt 22,5 millioner i statsstøtte og 4 millioner i kommunal støtte fra Oslo kommune.

Da det rødgrønne byrdådet i Oslo i 2015 fjernet den kommunale støtten Human Rights Service, mente Tybring-Gjedde at dette var et tegn på at «Makten brukes gjennomgående til å økonomisk hemme krefter man er politisk uenig med og dra fram de man er enig med».

Nå er det altså han selv som ønsker å økonomisk hemme krefter han er politisk uenig med, under dekke av å bekjempe hat. Støttene til kunstnerne bak «Ways of seeing» tilsvarer i praksis en årslønn på nærmere 270 000 kroner. Human Rights Service har to ansatte - Hege Storhaug og Rita Karlsen.

De kan altså kassere inn 900 000 kroner per ansatte for sin årlige støtte. Christian Tybring-Gjedde mener at staten må gripe inn og frata kunstnerne sine stipender. Men Hege Storhaugs hat mot muslimer, skal naturligvis fortsatt ha trygge rammevilkår.

At Tybring-Gjedde er en hykler, er ikke noe nytt. Men her tar han hykleriet til et helt nytt nivå. Med tanke på at «Ways of seeing» ser ut til å ha vært utsatt for en orkestrert politisk kampanjer basert på det som i praksis kan betegnes som en «falsk flagg»-aksjon fra justisministerens samboer (om politiets mistanker viser seg å stemme), er det utrolig at han ikke heller velger å gå stillere i dørene.

Ikke minst med tanke på at Tybring-Gjedde og hans kone selv har mottatt et truende brev samboeren er mistenkt for å ha sendt. Men det er kanskje vanskelig å innse at denne trusselen kan ha kommet fra en som var overbevist av de samme paranoide ideene som Tybring-Gjedde selv så lenge har leflet med, og ikke fra hverken innvandrere, venstreradikale eller kunstnere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer