LEDER

Folkeavstemningen om regionreform i nord:

Finnmarks trompet

87 prosent nei er en politisk ytring så sterk at den minner om resultatet av folkeavstemningen om union med Sverige i 1905.

FÅR TYDELIG RÅD: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix
FÅR TYDELIG RÅD: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kan anklage folk i Finnmark for å være utydelige. Det er nå klart at 87 prosent av finnmarkingene stemte nei til sammenslåing med Troms.

35 000 avga stemme og valgdeltakelsen var på 58 prosent, omtrent på samme nivå som ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015. I hele 14 av 19 kommuner stemte over 90 prosent nei. Selve avstemningen får støtte langt utenfor fylket. I en nasjonal meningsmåling forrige uke svarte to av tre spurte at de mener Stortinget bør respektere resultatet av folkeavstemningen i Finnmark.

Det politiske spillet er allerede i gang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det vil «være en maktarroganse uten sidestykke» om Høyre og FrP ikke lytter til Finnmarks innbyggere. Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordrer regjeringspartiene til å omgjøre tvangsvedtaket og får støtte av SVs Audun Lysbakken som sier regjeringen og KrF må ta til vettet. Politisk er det to veier ut av en sammenslåing av Troms og Finnmark: Enten trekker regjeringen denne delen av regionreformen, eller så skifter KrF posisjon og sørger for et nytt flertall. Står regjeringen og KrF på sitt, vil det politiske barometeret i nord skifte fra kuling til storm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer