Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Folkeavstemningen om regionreform i nord:

Finnmarks trompet

87 prosent nei er en politisk ytring så sterk at den minner om resultatet av folkeavstemningen om union med Sverige i 1905.

FÅR TYDELIG RÅD: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix
FÅR TYDELIG RÅD: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Ingen kan anklage folk i Finnmark for å være utydelige. Det er nå klart at 87 prosent av finnmarkingene stemte nei til sammenslåing med Troms.

35 000 avga stemme og valgdeltakelsen var på 58 prosent, omtrent på samme nivå som ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015. I hele 14 av 19 kommuner stemte over 90 prosent nei. Selve avstemningen får støtte langt utenfor fylket. I en nasjonal meningsmåling forrige uke svarte to av tre spurte at de mener Stortinget bør respektere resultatet av folkeavstemningen i Finnmark.

Det politiske spillet er allerede i gang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det vil «være en maktarroganse uten sidestykke» om Høyre og FrP ikke lytter til Finnmarks innbyggere. Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordrer regjeringspartiene til å omgjøre tvangsvedtaket og får støtte av SVs Audun Lysbakken som sier regjeringen og KrF må ta til vettet. Politisk er det to veier ut av en sammenslåing av Troms og Finnmark: Enten trekker regjeringen denne delen av regionreformen, eller så skifter KrF posisjon og sørger for et nytt flertall. Står regjeringen og KrF på sitt, vil det politiske barometeret i nord skifte fra kuling til storm.

87 prosent nei er en politisk ytring så sterk at den minner om resultatet av folkeavstemningen om union med Sverige i 1905. Uansett hvordan man snur og vender på det, vil et stort flertall av finnmarkingene beholde dagens fylkesgrenser. Meningsmålinger viser at entusiasmen i Troms også er svært laber. Regjeringen har ikke klart å forankre reformen i noen av fylkene, og har svart på protestene med arroganse og distanse. At den også sliter med organiseringen av luftambulansetjenesten i nord, gjør situasjonen enda mer betent.

Vi har ment - og mener - at en sammenslåing av alle de tre nordligste fylkene er den mest løfterike løsningen. Det ville gitt Nord-Norge et nytt og sterkere grunnlag når det gjelder økonomisk og kunnskapsmessig utvikling. Ikke minst ville det gitt landsdelen en større politisk tyngde i nasjonale spørsmål, også i sikkerhets- og utenrikspolitikken. En slik visjon - det nord-norske prosjektet - er ennå ikke modent. Den slett forberedte regionreformen har i stedet økt konfliktnivået mellom ulike deler av landsdelen.

Vårt råd til regjeringen er at den lytter til det sterke signalet fra Finnmark. Å tvinge gjennom en sammenslåing vil skape langsiktig uro og splittelse. Når folket taler så tydelig, må det ikke umyndiggjøres av politikerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media