Finsk fest for kunsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HELSINKI (Dagbladet): I dag åpner KIASMA - etterfølgeren til Museet för nutidskonst - i Helsinki, og setter ettertrykkelig Finlands hovedstad på det internasjonale kunstkartet. Igjen viser finnene at deres sisu også gjelder kulturlivet, og satser tungt med over 300 millioner kroner i ei tid med alt annet enn lett økonomi.

  • Det skjedde ikke uten strid da Steven Holls dristig svungne bygningskropp med metallisk hud ble lagt til rette ved selveste Mannerheimgata, og overfor den klassisistiske Riksdagsbygningen midt i Helsinki. Først ble finske arkitekter fornærmet fordi det prestisjefylte oppdraget gikk til deres omstridte New York-kollega, og seinere kom kampen til å stå om plasseringen av et museum for samtidskunst så tett opp til den tradisjonelle rytterstatuen av nasjonalhelten Mannerheim. Den ukollegiale surmulingen døde etter hvert hen, og kontroversene om marsjallen i bronse stilnet også da Holl laget et vindu som gir et overblikk innenfra museet på den tidligere så opphøyde ekvipasjen.
  • Det siste vil formodentlig virke som en enda sterkere publikumsmagnet på de 100000 som til daglig passerer KIASMA. Navnet betyr skjæringspunkt , og de kunstneriske motsetningenes møtested blir trolig et av framtidas viktigste treffpunkter i Helsinki. En slik sentral plassering av museet viser hvor viktig kunsten i seg selv er for hovedstaden, og vitner om at man i Finland ikke trenger å legitimere kulturpolitikk med dens nytteverdi som pådriver for byutvikling og samferdsel. Man orker nesten ikke å tenke på den norske utakten med det øvrige Norden, hvor Oslo-adresser som Bankplassen, Bjørvika og Tullinløkka er stikkord til det spill som aksepteres som gangbart på hjemlig politisk hold.
  • KIASMA har allerede fått prisen som årets betongbygg i Finland, og den endrete holdningen til Holl illustreres ved at han ble tildelt Alvar Aalto-medaljen i vinter. I dag er det likevel Helsinkis publikum og finsk kunstliv som først og fremst kan glede seg over å ha fått et så fabelaktig forum. Direktør Tuula Arkio opplever nok sin største stund når hun tar imot gjestene og kan vise vei opp den snodde gangveien til de forskjellig formete salene med hvite vegger, overlys og markante detaljer. Og ikke minst: En ny samling til over 40 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer