Finsk film full av f...

Hvis du én gang for alle vil lære deg hva det kvinnelige kjønnsorgan heter på finsk, bør du se filmen «Freakin' beautiful world». Der nevnes det 400 ganger.


FINSK FILMMAKER: Jarmo Lampela har laget filmen «Freakin' beautiful world», som har premiere fredag.

- Det var ikke jeg som telte hvor mange ganger ordet ble brukt, men noen som syntes det ble litt for mye av det gode, sier regissør Jarmo Lampela.

Mens nordmenn, svensker og dansker lager filmepos av nasjonale litteraturklassikere med brennende kjærlighet og heltedød i vakkert fotografert natur - er finnene mest kjent for å portrettere vodkafulle mannfolk som banner og pisker hverandre med bjerkeris i badstue.

Mye lidelse

«Freakin' beautiful world» er en mer ungdommelig og moderne utgave av hva vi kjenner som det urfinske. Her er tristessen flyttet fra de dype skoger til dagens urbane Helsinki; det dreier seg om dopede tenåringer som vandrer gatelangs på jakt etter penger - og mer dop.

- Hvorfor filmer dere ikke gla'scener i solnedgang over de tusen sjøer?
- Det bare er mye lidelse i finsk kunst. Litteraturen vår er akkurat like rå og brutal som filmene. Det er alltid noen som må dø for at historien skal være god, aller helst skal de drikke seg i hjel, sier Jarmo Lampela.

Han fikk ideen til filmen mens han helgejobbet på en kafeteria i Helsinki. Der oppdaget han at det fantes barn i alvorlig narkotrøbbel.

Suksess

- Filmen skapte faktisk en narkodebatt, særlig etter at en av de unge statistene våre døde av en overdose heroin, sier Lampela.

«Freakin' beautiful world» ble også en publikumssuksess i Finland, særlig blant ungdom.

  • «Freakin' beautiful world» har premiere i Oslo og Trondheim fredag, og det aktuelle ordet skrives slik: vittu . Og uttales slik: 'fitt-o.