Finsk funktronika

Altmuligmannen Jimi Tenor ser ut som Andy Warhol og beskrives som en finsk elektronika-versjon av Prince. Nå kommer kulthelten til Norge.

Han er en multikunstner på så mange måter, Jimi Tenor. Til tross for sin 12 år lange musikkutdannelse er musikken hans langt fra polert og veloppdratt. Selv sier han at hans største talent er å få folk til å tro at han har et talent, selv om han ikke har det.

Mange ansiker

Musikken hans er en ironisk suppe av jazz, funk, soul og techno, kombinert uten skam og med en nysgjerrighet for nye lyder. Og beskrivelsene av ham er mange, fra «lo-fi Prince» til «Teknoens cabaretstjerne».

I tillegg til «vanlige» instrumneter som fløyte, piano og saksofon spiller Jimi på diverse egenkomponerte ting som lager lyd. Blant disse er en synth som lager lyd av lys, en mannsstor trommemaskin av oljetønner og en trombone tilkoblet en støvsuger og en gummihanske.

Og mannen må ha lopper i blodet, fra Finland har han flyttet til Portugal, Berlin, New York og London, for å ende opp i Barcelona. Og i tillegg til musiker er han fotograf, filmskaper og motedesigner. Bare denne måneden er han ute på turné i skandinavia, Polen og Russland, har en film på en festival i Finland, deltar med arbeider på en utstilling om populærkultur i Stockholm og er beskrevet i en ny bok om finske band.

Kulthelt

Egentlig heter han Lassi Letho, men det var ikke kult nok. Dermed ble det Jimi Tenor, etter hans favorittinstrument saksofonen og fordi han lignet på 70-tallsstjerna Jimi Osmond som barn.

På midten av 90-tallet fikk han kontrakt med Warp-Records, og fikk gode kritikker for albumet «Intervision» (1997), av Dagbladets anmelder fikk plata en femmer. Med albumet «Out of Nowhere» (2000), spilt inn med et polsk orkester, gikk han på nytt der ingen eller få har gått før ham.

Dagbladets anmelder mente albumet inneholdt alt det ny musikk bør handle om, men så sjelden gjør. Han ga albumet en femmer under vignetten «Storslått galskap fra Finlands beste popartist».

Jimi Tenor spiller på Novafestivalen i Oslo onsdag 13. mars, på Uken 02 i Bergen torsdag 14. mars, på Jazzmezze på Studentersamfundet i Trondheim fredag 15. mars og i Tromsø lørdag 16. mars.

Les mer på hjemmesiden til Jimi tenor. her kan du også høre låter og se video fra hans siste album «Utopian Dream».

90-TALLETS ELTON JOHN?:</B> Slik Jimi Tenors musikk er fargerik, dukker hovedpersonen selv gjerne opp i en imponerende klesdrakt.
LURING:</B> Jimi Tenor mener selv hans største talent er å «fake». Denne uka spiller han i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.