Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Finsk mageplask

Mislykket kultforsøk om den finske skihopperen Matti Nykänen.

FILM: «Matti» er en biografisk skildring, ispedd hauger med fiksjon, om livet til verdens mestvinnende skihopper, det finske hoppesset Matti Nykänen. Vi følger ham fra hans glansdager på toppen av diverse seierspaller på midten av åttitallet, til han ender opp som alkoholisert karaokestjerne, konemishandler og stripper. Det høres kanskje lattervekkende ut, det er bare tragisk og superharry. Faktisk minner «Matti» mer om showene til Kristian Valen enn en historie om seier og nederlag.

Platt og monotont

Problemet ligger i at regissøren aldri klarer å bestemme seg for om han lager komedie eller drama, og resultatet blir en smørje et sted midt imellom. Ikke er filmen det spor morsom, og samtidig er figurene, med Matti i spissen, for karikerte og overflatiske til at de klarer å sjarmere eller vekke det minste snev av empati. Noe som igjen fører til en særdeles platt og monoton forestilling, som med sine to timer og ti minutter med fordel kunne vært halvert og tilspisset.

Kunne fungert

Selve historien i seg selv kunne nemlig fungert, men da måtte regissøren snudd helt om, sett bort ifra biografistemplet, og lagd en «helsprø» komedie som avbilder hvor absurd skihopp egentlig er. Og, vel, han burde nok helst hatt Jim Carrey i hovedrollen også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling