Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Finst det ein ukrainsk identitet?

Morten Strands bok er ein god reiskap for å forstå Ukraina i dag.

SENTRAL FIGUR: Fascisten Stepan Bandera er en av de sentrale figurene i boka til Morten Strand. Her er Bandera portrettert på et banner under en demonstrasjon i Kiev denne uka. 
Foto: NTB Scanpix / Vitaliy Holovin / Demotix / Corbis
SENTRAL FIGUR: Fascisten Stepan Bandera er en av de sentrale figurene i boka til Morten Strand. Her er Bandera portrettert på et banner under en demonstrasjon i Kiev denne uka. Foto: NTB Scanpix / Vitaliy Holovin / Demotix / Corbis Vis mer

Mykje er sagt og skrive om Ukraina den siste tida, og mykje av det nyttar ordet «grenseland». Det er ikkje ein utprega original tittel på ei bok som heller ikkje er eineståande i sitt slag, men ho held lovnaden om å gje lesaren ein bakgrunn for å forstå kva som skjer i Ukraina i dag.

Eit gjennomgåande tema er spørsmålet om det finst ein ukrainsk identitet.

Strand svarer best på dette spørsmålet når han lar årets kviterussiske Nobelprisvinnar i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj, og hennar sovjetmenneske skildra problemstillinga. Sitata frå hennar siste bok omhandlar nettopp manglande felles erfaringar mellom generasjonane som er fødd i Sovjetunionen og dei som ikkje er det, noko som er høgst relevant for dei som bur i Ukraina i dag.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?