Finstemt lengsel

Hva er det som driver kunstneren? Hva er det som bærer oppe trangen til å skape? Og kan skapertrangen innebære en fornekting av det virkelige livet, av sanselighet, vennskap og glede?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

67 år gammel traff den berømte østerrikske komponisten og organisten Anton Bruckner den svært mye yngre Ida Buhz, som da var værelsespike på et hotell i Berlin. Hun fridde til ham, han elsket henne kanskje, men våget ikke å gripe den sjansen til liv som bød seg. Idet Odd Klippenvågs roman «Bruckner - en lengsel» tar til, i året 1896, ligger komponisten og venter på døden. Ida Buhz, som er blitt nonne, sitter hos ham. De oppsummerer, uten bitterhet, men med atskillig smerte, sine liv. Gjennom hennes nærvær, hennes innlevelse og hennes innsiktsfulle spørsmål får vi hans liv under huden.

Dommedag

Hun blir hans medium, men ikke bare det. Klippenvåg gir oss også av hennes liv, lar oss ta del i hennes valg og hennes lengsler, lengsler som først og fremst knytter an til han som skal dø. Denne anmelderen er ikke innsiktsfull nok til å vite om Ida Buhz har eksistert.

Men Anton Bruckner er en av 1800-tallets store komponister, og det bildet Klippenvåg tegner av ham, ligger nær opp til den biografiske visdom: Hans sterke katolske overbevisning, hans ydmykhet, hans manglende tro på egen begavelse, hans beundring for sterkere personligheter enn han selv - for eksempel Wagner - alt har Klippenvåg maktet å få med seg i denne omfangsmessig sett lille romanen. Han presser ikke stoffet sitt, briljerer ikke med opplysninger som ut fra sammenhengen virker irrelevante, alt faller naturlig på plass, dels ved hjelp av samtalen mellom de to som aldri fikk hverandre, dels ved en indre monolog der forfatteren lar Bruckner holde en slags dommedag over seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer