Finstemte fraseringer

Hva har Hilde Hefte og Luciana Souza til felles? Ganske mye. Bare hør.

VAKKERT: Hilde Hefte og Egil Kapstad fortsetter et langt og vakkert samarbeid på Heftes nye, strålende album «Short Stories». FOTO: TRULS BREKKE / DAGBLADET
VAKKERT: Hilde Hefte og Egil Kapstad fortsetter et langt og vakkert samarbeid på Heftes nye, strålende album «Short Stories». FOTO: TRULS BREKKE / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Tilfeldigheter gjorde at Hilde Heftes nye «Short Stories» lå i postkassa samtidig med Luciana Souzas to parallellutgivelser «The Book of Chet» og «Duos III».

HILDE HEFTE: Nært, følsomt og finstemt i små formater.
HILDE HEFTE: Nært, følsomt og finstemt i små formater. Vis mer

Dermed begynte assosiasjonene å spinne.

HEFTE fra Kristiansand og Souza fra Sao Paulo er ikke bare modne og manérfrie sangere som deler en inspirerende forkjærlighet for Chet Bakers hudløse balladesang — Heftes debutalbum fra 1999 heter «'Round Chet's Midnight» - men de er også vitale vokalkunstnere med fraseringssikkerhet og stemmekontroll som bærer. Både, som her, i små, gjennomskinnelige formater og i større lydomgivelser. Hefte (f. 1956) viste det siste på sitt forrige album, det orkestrale «An Evening in Prague», og Souza (f. 1966) er en ettertraktet samarbeidspartner for flere orkestre, fra New York Philharmonic til Maria Schneider Orchestra.

LUCIANA SOUZA: Uendelig vakkert i stillheten etter Chet Baker.
LUCIANA SOUZA: Uendelig vakkert i stillheten etter Chet Baker. Vis mer

Videre er begge solid musikkutdannet og har atskillig pedagogerfaring, og nå har de levert nye plater der de på strålende vis blottstiller seg nesten uten noen form for musikalsk sikkerhetsnett.

OM Hilde Heftes «novellesamling» er minimalistisk i rammeverket — a cappella solo og ulike duoer — er albumet rikt variert i både låtutvalg og utforming. Fire amerikanske standardlåter og tre nordiske viser inngår i et repertoar som også inkluderer bl a Randy Newmans grøssende «In Germany Before The War», Peter Gabriels «Mercy Street» og Hefte/Jon Larsens «White Night», og Hefte byr på den ene originale tolkningen etter den andre.

LUCIANA SOUZA: Topp trilogiavslutning med brasilianske stemninger.
LUCIANA SOUZA: Topp trilogiavslutning med brasilianske stemninger. Vis mer

Hun gjør en suveren uakkompagnert «Visan från Utanmyra» i samsang med seg selv, viser entertainer- og gitaristtakter i sambaen «O Pato» (der sønn/produsent Simen Hefte Endresen medvirker på egg) og formidler mykt, men med uimotståelig drømmekraft i «My Romance».

I denne standardballaden eksellerer duopartner Sidsel Walstad i Egil Kapstads enkle, men likevel så altsigende harpearrangement. Den vellykkede kombinasjonen Hefte/Walstad/Kapstad går igjen også på «My Bells» og «Jeg vet en dejlig rosa», og når duopartner Kapstad trer fram som pianist og akkompagnatør i «But Beautiful» og «You Leave Me Breathless», skjer også dét med den typen autoritet som skreller vekk alt overflødig og lar det essensielle få klinge uforstyrret.

DOBBELTUTGIVELSE: Luciana Souza utga to album samtidig, ett med standarder fra Chet Bakers repertoar og ett med brasilianske sanger. Begge ble grammynominert. FOTO: WWW.LUCIANASOUZA.COM / GABRIEL RINALDI
DOBBELTUTGIVELSE: Luciana Souza utga to album samtidig, ett med standarder fra Chet Bakers repertoar og ett med brasilianske sanger. Begge ble grammynominert. FOTO: WWW.LUCIANASOUZA.COM / GABRIEL RINALDI Vis mer

BRASILIANSKE Luciana Souza, USA-bosatt og gift med produsent/bassist Larry Klein, ble grammynominert i år for både «The Book of Chet» (Beste jazzvokalalbum) og «Duos III» (Beste latinjazzalbum).

Ingen av dem vant, men begge er utsøkte, på hver sin måte.

På «The Book of Chet» synger Souza standarder fra Chet Bakers repertoar med en stillferdig trio (Larry Koonse, gitarer, David Piltch, kontrabass, Jay Bellerose, trommer) kjælende rundt det nesten naivt troskyldige balladeforedraget, mens «Duos III» byr på sangeren i et mer variert repertoar.

På et dusin mer og mindre kjente sanger fra hjemlandet duosamarbeider Souza tett med gitaristene Toninho Horta, Romero Lumbambo og Marco Pereira, og veksler uanstrengt mellom det lekende, det dirrende og det melankolske med en stemme som er både varme vindkast og fløyelsnatt.

Albumet er det siste i hennes «Duos»-trilogi, og selv om det i likhet med de fleste Luciana Souza-platene mangler fysisk distribusjon i Norge, er det all grunn til å ty til nettet for å holde seg a jour med hva denne flotte sangeren leverer, både på sine egne og andres plater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer