RØMMER FRA SYKEHUS: Per Jansen (til v.) og Sverre Anker Ousdal spiller to døene menn som rømmer fra sykehuset - mye er ugjort, ikke minst det som handler om damer. Stykket har premiere 14. februar, men første ledige billett er 18. februar. «Minus 2» spilles i en måned. Foto: Nationaltheatret
RØMMER FRA SYKEHUS: Per Jansen (til v.) og Sverre Anker Ousdal spiller to døene menn som rømmer fra sykehuset - mye er ugjort, ikke minst det som handler om damer. Stykket har premiere 14. februar, men første ledige billett er 18. februar. «Minus 2» spilles i en måned. Foto: NationaltheatretVis mer

- Fint at det fortsatt er bruk for meg

Sverre Anker Ousdal og Per Jansen gjør comeback.

Skuespillerveteranene og pensjonistene Per Jansen og kollega Sverre Anker Ousdal har ikke tenkt å sløve bort pensjonisttilværelsen.

14. februar er det nypremiere på «Minus 2» på Nationaltheatrets Amfiscene.

Far og detter I en pressemelding fra teatret uttrykker begge to at de er glade for comebacket. Det er et stykke der nok en godt voksen herre holder i tømmne: Nils Ole Oftebro er stykkets regissør.

Med seg på scenen har de Per Jansens datter, Ine Jansen - og Herman Bernhoft, som debuterer på Nationaltheatret.

Ousdal pensjonerte seg i 2014, men er altså allerede tilbake på Nationaltheatret, der han har arbeidet i hele 50 år. Den 70 år gamle skuespilleren fikk sterkt redusert syn etter en kreftoperasjon i 2008. I fjor vant han vant saken mot Pasientskadenemda og Staten.

Minus og minus blir pluss I fjor takket han for seg med Shakespeares mesterverk «Kong Lear», som han høstet glitrende kritikker for. I 2011 spilte de «Minus 2» for første gang, og begge gleder seg til nypremieren.

- Jeg har nesten ikke rukket å være borte, men det er veldig hyggelig å være tilbake, sier Ousdal.

Per Jansen er enig. Han har vært tilknyttet teatret i over 30 år, og «Minus 2» var den siste forestillingen han spilte i før han også ble pensjonist:

- Det er fint at det fortsatt er bruk for meg, sier han.

- Vi spiller ikke, vi er Dette er en poetisk komedie som berører essensen av det å være menneske. Paul og Julius ligger på samme sykehus. De skal dø om kort tid, men det er ikke for seint å rømme.

Mye er ugjort - det med kvinner, blant annet.

SISTE SPRELL: Sverre Anker Ousdal danser med Ine Jansen i den såre komedien «Minus 2». Foto: Nat.Theatret
SISTE SPRELL: Sverre Anker Ousdal danser med Ine Jansen i den såre komedien «Minus 2». Foto: Nat.Theatret Vis mer

På spørsmål om hvordan det er for de to kameratene og kollegene å spille sammen igjen, er Ousdal klar:

- Vi spiller ikke, vi er.

Sårt og morsomt «Minus 2» hadler om liv, død, kjærlighet og frykt veves inn i en tilsynelatende enkel handling. Gjennom en rekke humoristiske, vakre og såre scener avdekkes det hvem Paul og Julius er.

Begge har sine svin på skogen, og de har ikke alltid gjort de klokeste valgene i livet.

Stykket spiller en måned, fra til 13. mars.

FAR OG DATTER: Sverre Anker Ousdal sammen med kollega Per Jansen og hans datter, Ine Jansen. Foto Nationaltheatret
FAR OG DATTER: Sverre Anker Ousdal sammen med kollega Per Jansen og hans datter, Ine Jansen. Foto Nationaltheatret Vis mer