DEBATT

Debatt: EØS-avtalen

Fint med debatt, men ingen tukling med EØS!

Europa har vært i sammenhengende krise siden finanskrisen.

BRUSSEL: EØS-avtalen må ikke reforhandles eller sies opp, advarer artikkelforfatteren. Foto: Olivier Hoslet /
 EPA / NTB Scanpix
BRUSSEL: EØS-avtalen må ikke reforhandles eller sies opp, advarer artikkelforfatteren. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Frp’s Christian Tybring-Gjedde tar i Dagbladet 5. desember til orde for debatt om EØS-avtalen og kjører eliteargumentet. Men det er lite elitepreg over alle de tusenvis av ledere og ansatte i små og mellomstore bedrifter over hele landet som hver dag jobber og sliter for å få hjulene til å gå rundt. Mange av dem er avhengig av å få solgt sine varer og tjenester til Europa. EØS-avtalen må derfor ikke reforhandles eller sies opp.

Dette er vårt nærmarked, som er avgjørende når våre bedrifter skaper arbeidsplasser. Dette bidrar til at politikerne i det hele tatt har penger å forvalte når de fastsetter statsbudsjettet. Da er markedsadgangen til Europa helt vesentlig. Tybring-Gjedde hevder at vi kan fordele gevinstene av effektivisering og automatisering ved å omgjøre overflødig arbeidskraft i privat sektor til arbeidskraft i offentlig sektor. Men hvem skal betale for en stadig større offentlig sektor i en tid der oljeinntektene faller?

Tybring-Gjedde peker på at mange europeere føler seg fremmedgjort, at lønningene stagnerer og jobbene forsvinner. Det er riktig. Europa har vært i sammenhengende krise siden finanskrisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer