Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: EØS-avtalen

Fint med debatt, men ingen tukling med EØS!

Europa har vært i sammenhengende krise siden finanskrisen.

BRUSSEL: EØS-avtalen må ikke reforhandles eller sies opp, advarer artikkelforfatteren. Foto: Olivier Hoslet /
 EPA /&nbsp;<span style="background-color: initial;">NTB Scanpix</span>
BRUSSEL: EØS-avtalen må ikke reforhandles eller sies opp, advarer artikkelforfatteren. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp’s Christian Tybring-Gjedde tar i Dagbladet 5. desember til orde for debatt om EØS-avtalen og kjører eliteargumentet. Men det er lite elitepreg over alle de tusenvis av ledere og ansatte i små og mellomstore bedrifter over hele landet som hver dag jobber og sliter for å få hjulene til å gå rundt. Mange av dem er avhengig av å få solgt sine varer og tjenester til Europa. EØS-avtalen må derfor ikke reforhandles eller sies opp.

Dette er vårt nærmarked, som er avgjørende når våre bedrifter skaper arbeidsplasser. Dette bidrar til at politikerne i det hele tatt har penger å forvalte når de fastsetter statsbudsjettet. Da er markedsadgangen til Europa helt vesentlig. Tybring-Gjedde hevder at vi kan fordele gevinstene av effektivisering og automatisering ved å omgjøre overflødig arbeidskraft i privat sektor til arbeidskraft i offentlig sektor. Men hvem skal betale for en stadig større offentlig sektor i en tid der oljeinntektene faller?

Tybring-Gjedde peker på at mange europeere føler seg fremmedgjort, at lønningene stagnerer og jobbene forsvinner. Det er riktig. Europa har vært i sammenhengende krise siden finanskrisen.

Den greske situasjonen og flyktningkrisen har ikke hjulpet. Men er det riktig å gi EU og europeisk integrasjon skylden? Svært ofte får Brussel skylden for alt som er trist og leit, mens de nasjonale politikerne tar æren for det som går bra.

Europas stagnasjon skyldes i stor grad dårlig nasjonal politikk. Mange land trenger desperat økonomiske reformer. Dette har Kommisjonen påpekt i mange år, men har ikke makt til å gjøre noe med det. Nasjonale politikere har ikke tatt de nødvendige beslutninger.

En renasjonalisering av dagens Europa er et skrekkscenario.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!