- Fint med et gjensyn før serien blir for gammel

Endelig er det klart for NRKs prestisje-serie. Halvannet år på overtid er Anders Baasmo Christiansen og Anders Danielsen Lie klare for å lekeslåss på tv.

PREMIERE I KVELD:  Anders Baasmo Christiansen (t.h) og Anders Danielsen Lie spiller brødre i dramaserien «Koselig med peis» som har premiere i kveld. . Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PREMIERE I KVELD: Anders Baasmo Christiansen (t.h) og Anders Danielsen Lie spiller brødre i dramaserien «Koselig med peis» som har premiere i kveld. . Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Vi gleder oss til endelig å få sett serien på tv. Det er to år siden vi var ferdige med innspillingene, så det blir fint med et gjensyn før serien blir for gammel. Det er tross alt et samtidsdrama, sier Anders Baasmo Christiansen (34).

I dag ruller omsider det kostbare familiedramaet «Koselig med peis» over norske tv-skjermer.

Ventetida har vært lang for både den og dramaseriene «Brødre» og «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?».

De var alle planlagt sendt i 2010, men på grunn av Alexander Rybaks seier og millionregningen som fulgte i forbindelse med Eurovision Song Contest, måtte seriene utsettes til 2011.

- Godt å se - Det er egentlig perfekt at serien kommer midt i julebakrusen. Jeg tror det kan være godt for alle mødrene der ute som har stresset rundt i månedsvis nå å se denne serien. Jula er en høytid med press om at alt skal være så forbanna hyggelig, sier Baasmo Christiansen.

I serien spiller han den 36 år gamle verpesjuke Georg — en god gutt med vedvarende angst for å ha arvet sin alkoholiserte fars sinnslidelser og sin mors nevroser. Historien kretser rundt den splittede familien Broch-Hansen, med brødrene Georg og yngstebror Terje i spissen.

- Kanskje mest av alt handler serien om frykten for å bli som sine foreldre, forklarer Anders Danielsen Lie (31) som spiller lillebror Terje. - Man får virkelig kontakt med familieangsten.

- Er det noe vi alle har?

- Alle familier har situasjoner som er klamme. Familier som ikke har det sånn, er jeg redd for.

Vil bli fedre Begge de to skuespillerne er del av hver sin kjernefamilie. Ingen av dem har brødre, så når de skulle slåss under opptakene bød det på en del utfordringer.

- Vi hadde jo ingen trening med det, så det ble mye klapsing i starten. Vi måtte ha hjelp fra regissøren og til slutt synes jeg vi fikk til en herlig slåsskamp, sier de to som feiret med sine respektive foreldre og søsken i jula.

Selv om de i serien er del av en svært splittet og oppløst familie, frykter de ikke for sin egen framtid som familiefedre.

- Jeg håper jeg er så heldig å bli far en gang, sier Lie og får bekreftende nikk fra sidelinjen.

- Men jeg har ingen idealer om at jeg skal forme mine barn til å bli sånn eller sånn. Forskning viser jo at barneoppdragelse har mindre å si enn man har trodd. Genetikken slår inn på et eller annet tidspunkt. Selv blir jeg stadig mer oppmerksom på sider jeg har fra mamma og pappa, sier legen og skuespilleren Anders Danielsen Lie.

- Hva slags far ønsker dere selv å være?

- Jeg har kjemperespekt for alle som blir foreldre, ikke minst de som får flere barn på kort tid. Du tørker bare spy og drit og sover bare noen få timer hver natt. I lengre tid må du bare slette ut deg selv totalt. Min ambisjon er å la barnet utvikle seg selv innenfor trygge omgivelser og gi barnet bøttevis med trygghet, sier Baasmo Christiansen.