Fint og drømmeaktig

Men fortellingene fester aldri helt grepet om vår anmelder.

DEBUTANT: Anders Malm skriver fint, men fester aldri riktig grepet, mener vår anmelder. Foto: Aschehoug
DEBUTANT: Anders Malm skriver fint, men fester aldri riktig grepet, mener vår anmelder. Foto: Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Liv og død. Lys og mørke. Dag og natt — også i eksistensiell forstand. Anders Malm, som debuterer med ti tekster med den upretensiøse betegnelsen fortellinger, har med «Våkenetter» valgt en meget dekkende tittel for de ikke sjelden underliggjørende historiene sine.

De er befolket av ofte ensomme mennesker preget av savn, som befinner seg ved viktige overganger i livet eller i dramatiske situasjoner. Kompliserte følelser spilles ut under spesielle, gjerne dystre, forhold. Noen har mistet nære slektninger, andre ser medmennesker dø, atter andre er selv i ferd med å miste livet under grusomme omstendigheter.

Felles har mange av fortellingene at de bryter med den tradisjonelle realismen og beveger seg ut i det drømmeaktige, der ting skjer som befinner seg på god avstand fra det vi vanligvis oppfatter som virkelig: En mann snakker med sin avdøde mor i telefonen, en annen påstår at han vikler seg fast i lange tråder som snor seg nedover kroppen hans. Figurene blir del av hendelser de ikke overskuer — en tillitsvalgt i en bedrift blir plutselig og mot sin vilje og forståelse fanget i den umulige rollen som en slags Snåsamann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer