Finurlig og kryptisk

Inspektør Morse i et prisbelønt mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Inspektør Morse drar noe motvillig på ferie, men under oppholdet blir han påminnet om en uløst forsvinningssak, hvor en ung, svensk jente ble borte i Oxford året før. Dessuten blir han kjent med en vakker kvinne.

Ryggsekk

Karin Eriksson forsvant så å si sporløst sommeren 1991, og det eneste som ble funnet var ryggsekken hennes, hvor også passet befant seg. Noe lik fant politiet derimot aldri, men et kryptisk dikt som blir sendt til kulturredaktøren i The Times setter ny fart i etterforskningen. Og når Morse kommer tilbake til Oxford etter ferien («har sjelden hatt det så mistrøstig») blir det for alvor tatt grep. De videre undersøkelsene fører politiet i kontakt med både fuglekikkere og pornofilmskapere.

Elegant språkføring

Mange kjenner nok den ubehøvlede inspektør Morse (fornavn ukjent) best fra tv-serien med John Thaw i tittelrollen, men Morse er også en av de fineste litterære detektivene som er skapt av en engelsk krimforfatter. Colin Dexter har en språkføring som er elegant, humoristisk og presis – noe som er godt tatt vare på av Torleif Sjøgren-Erichsen – og det var nesten en skandale at han valgte å avslutte Morse-serien i 1999, da tok han like godt livet av helten sin etter tretten bøker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.