Finurlig trekantdrama

En sjalu og grisk ektemann planlegger å myrde sin utro, steinrike kone. Her er alle klassiske krim-tog i rute. Historien kunne vært et eneste langt gjesp hadde det ikke vært for et finurlig manus, byen New York og Michael Douglas.

Douglas er god på å være urban, sofistikert og rik skurk. I «Wall Street» - 80-tallets store jappefilm - spilte han en ultrakynisk Wall Street-mekler med stor intensitet og innlevelse. Også denne gangen spiller han en typisk New York-rolle. En skruppelløs og kjærlighetsløs industrimagnat på Upper East Side - Steven Taylor - som ser konas utroskap som en gyllen sjanse til å skaffe seg formuen hennes. Hun må bare drepes først.

Finurlig vri

Det prøver Taylor å ordne ved å engasjere konas fattige kunstnerelsker til å ta livet av henne. Deretter går det fryktelig galt, uten at vi skal røpe mer. En finurlig vri de som kjenner sin filmhistorie svært godt vil huske fra Alfred Hitchcocks «Dial M for Murder» - en av hans svakeste og minst kjente filmer. Hovedtrekkene i historien, som opprinnelig bygger på et skuespill av Frederick Knott, er beholdt.

Men ellers er dette en ny historie i 90-tallsham, med Douglas og Manhattan som bærende elementer.

Underholdende

Storbyen er kanskje den mest fotogene i verden, og her får vi se den i all sin kontrastfylte velde. Nesten synd den ikke er laget for Terje Kristiansens tredimensjonale Imax-kino på Aker Brygge.

Gwyneth Paltrow spiller overbevisende en kjærlighetsløs og tilsynelatende naivt forelsket hustru som viser seg å være tøffest til sist. Dansk-amerikanske Viggo Mortensen er den følsomme kunstneren som egentlig er en dreven og smart kriminell.

Kampen mellom de tre aktørene blir ganske så jevnbyrdig, og dette gjør filmen til noe mer enn et vanlig trekantdrama med innlagt drapsforsøk.

Det er knapt noen krimklassiker vi snakker om her. Men spennende og underholdende er det til tider. Og Michael Douglas er takk og lov fremdeles Michael Douglas.

NYE DRAP: Michael Douglas vil helst se kona, spilt av Gwyneth Paltrow, død i filmen Et perfekt mord