Fiolinist til fingerspissene

Den prisbelønte og genierklærte fiolinspillende Anne-Sophie Mutter kommer til Oslo i dag. Med seg i kofferten har hun høydepunkter fra wienerklassisismen, romantikken og pianisten Lambert Orkis.

Mutter og Orkis har spilt sammen siden 1988, så man kan vel kalle dem et radarpar. I 1998 gjorde de et plateprosjekt med Beethovens ti fiolinsonater. For denne vant de en Grammy. Samme år ga de 85 forestillinger og gjorde live-opptak både for plate og tv. Sist Anne-Sophie Mutter gjestet Norge var det som solist med TrondheimSolistene i 1999. Samarbeidet bar frukter og resultatet ble en innspilling av Vivaldis Fire Årstider.

I fjor ga Mutter og Orkis ut Recital 2000, med materiale av Prokofiev, Crumb, Webern og Respighi. Om den skrev Dagbladets Ståle Wikshåland «Anne-Sophie Mutter overbeviser nok en gang med et fiolinspill bortenfor vanlig standard... Mutter går utenpå komponistens forestillinger og drar den vekselvis over i det sublime og det groteske, ja, nesten vulgære, hele tida med en utrolig kommunikasjon med Orkis ved klaveret. Det er i det hele tatt mange steder å dvele ved på denne utgivelsen.» Mutter spilte også inn Back to the Future, der hun spiller fiolinkonserter fra det 20. århundret. Komponister som Béla Bartók, Jean Sibelius, Norbert Moret og Krzyztof Penderecki var med. Også denne fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder og blant annet denne kommentaren: «Det er simpelthen umulig ikke å bli fanget inn, om du har øre for magien i en fiolintone av Mutters format.»

Mutter har i en alder av 37 år rukket være vidunderbarn, bli en internasjonal stjerne og mor til fire barn. Sammen med Orkis spiller hun i kveld W. A. Mozarts Sonate for klaver og fiolin i G-dur KV 293a (301) og Sonate for klaver og fiolin i B-dur, KV 378 (317d). Samt Franz Schubert Sonate for fiolin og klaver i A-dur, op. 162 , D 574 og Gabriel Faurés Sonate for fiolin og klaver i A-dur, op. 13. Klassisk musikk fremført av musikere i verdensklasse: dra og hør!