UPERFEKT MOR?  Vil barna som bare får såkalt "levende mat", aldri mase om snop når de blir store? Og hva om de, Gud forby, skulle fått med seg en brus på tentamen? Er det så ille? Spør en psykoligistudent seg.
Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
UPERFEKT MOR? Vil barna som bare får såkalt "levende mat", aldri mase om snop når de blir store? Og hva om de, Gud forby, skulle fått med seg en brus på tentamen? Er det så ille? Spør en psykoligistudent seg. Foto: Aleksander Nordahl/DagbladetVis mer

Fir gjerne på krava, men ikke på kravet til livskvalitet og glede

Å vifte med en moralismens pekefinger mot dem som ikke vil, makter eller ønsker å ha så skarpt fokus på mat, bidrar ikke til endringer.

Meninger

Fir på krava, sier du, Margit Vea, men ikke på maten - og føyer deg inn i rekka av "eksperter" som sier vi godt kan fire på krava, bare ikke akkurat deres, som er altoppslukende viktig og må fredes for kompromisser. Vis meg den hageguruen som firer på lukingen.

Hvilke krav bør senkes? Hus? Jobb? Leksehjelp? Trening? Miljø? Noen av de du selv nevner: Sikring i bil eller på lekeplassen?

Mødre skal skjerpes. Mødrene, ikke foreldrene. For det er jo mødrene som har ansvaret for sine barns ernæring, må vite. Akkurat som på femtitallet. Fedrene kan kanskje ta seg av bilsikringen?

Du maler grimme bilder av dommedag som følge av å gi barn first price-varer: Ungdom som maser om usunn snacks. Og spiller dataspill (fysj!).

Vil barna som bare får såkalt "levende mat", aldri mase om snop når de blir store? Og hva om de, Gud forby, skulle fått med seg en brus på tentamen? Er det så ille? En brus på en krevende dag, en gang i halvåret? Du som voksen, koser deg vel aldri noe ekstra på jobb, tenker jeg. En øl etter en krevende dag? Et glass vin til en middag?

Min påstand er at de du treffer med din kronikk og i din rolle som matskribent i Aftenposten jr., ikke trenger mer oppmuntring for å ha et godt kosthold. Kanskje trenger de mindre fokus på mat? De du omtaler som "bloggere" og "mødre som synes det er ålreit med frossenpizza foran TV" når du nok ikke.

Å vifte med en moralismens pekefinger mot dem som ikke vil, makter eller ønsker å ha så skarpt fokus på mat, bidrar ikke til endringer. Som du påpeker, er det kanskje strukturelle endringer som må til for å nå flere.

Det er flott å kjempe for sunn og variert kost i barnehagen, skole og SFO. Men å gi individet enda mer ansvar øker perfeksjonspresset. Blir kravene for mange og høye, blir folk sjuke og ulykkelige. Her kommer et råd fra en annen ekspertleir, psykologens: Fir gjerne på krava, men ikke på kravet til livskvalitet og glede.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.