Fire av 182 saker er under etterforskning

Kripos: - Fildeling er ikke alvorlig nok.

(Dagbladet.no): Anmeldelser mot fildelere som laster opp musikk og film ulovlig på nettet fører sjelden fram.

I år har bransjeorganisasjonene Ifpi, Norske Videogramforening og amerikanske Motion Picture Association anmeldt 182 saker. Bare fire av disse er under etterforskning, melder Dagens Næringsliv.

Det lave tallet frustrerer bransjen.

- Dette kommer ikke til å prioriteres av politiet før man får et politisk trykk. Vi har en lov som er tilpasset den nye, digitale fremtiden, men har ingen mulighet til å få håndhevet våre rettigheter. Det som er så frustrerende er at hverken Kulturdepartementet eller Justisdepartementet har tatt tak i dette, på tross av gjentatte møter og dialog, sier Marte Thorsby i Ifpi, platebransens interesseorganisasjon, til Dagens Næringsliv.

Av 182 saker er omtrent 50 henlagt av kapasitetshensyn. En sak er løst - i konfliktrådet.

Kulturdepartementet henviser til Justisdepartementet, som i sin tur henviser til Kripos.

Ifølge Ketil Haukaas, assisterende sjef i Kripos, er ikke fildelingssaker alvorlige nok.

- Vi har dedikerte etterforskere på noen områder, som krigsforbrytelser og internettrelaterte overgrep mot barn. Problemområdet fildeling tilsier ikke en slik prioritet at det er en fornuftig vei å gå. Vi kan ikke låse stillinger til dette, slik fildeling fremstår som et samfunnsproblem i dag, sier Haukaas til Dagens Næringsliv.

OPPGITT: Marte Thorsby i platebransjens interesseorganisasjon Ifpi er frustrert over at politiet ikke bidrar i kampen mot fildelerne. Foto: TRULS BREKKE
OPPGITT: Marte Thorsby i platebransjens interesseorganisasjon Ifpi er frustrert over at politiet ikke bidrar i kampen mot fildelerne. Foto: TRULS BREKKE Vis mer
Fire av 182 saker er under etterforskning