Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fire dager med blues lyste opp i ekstra mørk tid

Blåtimen fikk nytt innhold på Svalbard.

UTSATT YRKESGRUPPE: Gruvearbeideren i hovedgata i Longyearbyen symboliserer plutselig en utdøende rase. I 2014 måtte 100 gå, nå har ytterligere 150 fått oppsigelsesbrev fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Hva gjør det med det lille øysamfunnet? Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
UTSATT YRKESGRUPPE: Gruvearbeideren i hovedgata i Longyearbyen symboliserer plutselig en utdøende rase. I 2014 måtte 100 gå, nå har ytterligere 150 fått oppsigelsesbrev fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Hva gjør det med det lille øysamfunnet? Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Mange på Svalbard har virkelig grunn til å få «the blues» nå, denne ubehagelige følelsen av nedstemthet og tristhet som kommer for eksempel når dama stikker eller når jobben ryker.

Det siste er blitt et høyktuelt tema som angår mange på øya langt mot nord. Masseoppsigelser ved nøkkelbedriften Store Norske Spitsbergen Kulkompani truer med å ødelegge idyllen.

Kull er en klimaversting, og prisen på «det svarte gullet» har stupt. Mange må forlate jobb og dermed også venner eller skolekamerater på øya, og næringslivet vil miste deler av kundemassen.

Selv om mange gruvearbeidere reiser til fastlandet i friperiodene, svir det når så mange må gå — 100 høsten 2014 og 150 ny nå. Noen av dem har jobbet i gruva i en mannsalder og nærmer seg pensjonsalderen. Hvor skal de gå når det nå - etter planen - innføres driftshvile ved Store Norske? Bare om lag 50 personer vil bli igjen i Svea for å vedlikholde maskinparken og sørge for at utstyret ikke forfaller.

Gruve 7 i Longyearbyen skal øke produksjonen, men kan bare gi jobb til 20.

Svalbardianerne har ikke gitt opp håpet om at regjeringen vil strekke ut ei hånd. I mellomtida setter bluesen ord på følelsene.

For sjøl om det ligger noen ekstra mørke skyer over blålyset som gjør Svalbard på sitt vakreste nå, rett før mørketida setter inn, gir bluesen et pusterom.

For 13. gang har Longyearbyen bluesklubb i helga arrangert Dark Season Blues, for første gang uten Store Norske som sponsor.

I løpet av fire dager og kvelder ble det servert bluesmusikk fra 16 band og artister på ialt 13 scener. Lørdag er den store dagen, med ialt 12 artister og band på Huset - seks i hver etasje. Med 700 innenfor dørene er dette den mest besøkte konserten.

Artister fra Norge, Sverige og bluesens hjemland, USA, har underholdt fatsboende og ikke minst tilreisende.

Amerikanske Nick Moss Band og Mike Zito & The Wheel toppet årets plakat, som også har en rekke norske navn - fra Billy T Band til Jolly Jumper & Big Moe.

Mange har gjort det til en tradisjon å reise til festivalen den siste helga i oktober, og Dark Season Blues får nye venner hvert år. Hele Longyearbyen dras med i festivalen, fra barnehagen og skolen til klubbene, hotellet, til den lille baren og til kirka. Folk stiller som frivillige i en stor dugnad for å arrangere verdens nordligste bluesfestival. Artistene er ikke vonde å be, og de fleste ønsker seg tilbake.

Dark Season Blues ble natt til mandag avsluttet med det som må være Norges største jam session — i restaurant Nansen, storsalen på Radisson Blu Hotel.

Nærmere 400 mennesker var innom i løpet av kvelden.

Nye bandkonstellasjoner ble dannet under den fem og en halv time lange jammen — denne gang ledet av Notodden Blues Festivals daglige leder, Jostein Forsberg.

Den er blitt et høydepunkt under festivalen.

Det er blitt sagt
at Svalbard har tre bein å stå på: gruvedrift, forskning og turisme. Nå er det ene beinet atskillig kortere enn de to andre, og Svalbard-samfunnet  står foran en stor omstilling.

Men om noen klarer å komme ut av den med hodet over vannet, er det nettopp storfamilien som klamrer seg til utposten på 78 grader nord. 

Og om det ser aldri så mørkt ut, er det alltid en lysning i sikte for Svalbard-folket. 8. mars feires den første soldagen.

UNG SVENSK BLUES: Lisa Lystam (23) og hennes Family Band var en av representantene for den nye bluesgenerasjonen som opptådte på Svalbard i helga. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
UNG SVENSK BLUES: Lisa Lystam (23) og hennes Family Band var en av representantene for den nye bluesgenerasjonen som opptådte på Svalbard i helga. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!