KOMMENTARER

Fire dager med blues lyste opp i ekstra mørk tid

Blåtimen fikk nytt innhold på Svalbard.

UTSATT YRKESGRUPPE: Gruvearbeideren i hovedgata i Longyearbyen symboliserer plutselig en utdøende rase. I 2014 måtte 100 gå, nå har ytterligere 150 fått oppsigelsesbrev fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Hva gjør det med det lille øysamfunnet? Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
UTSATT YRKESGRUPPE: Gruvearbeideren i hovedgata i Longyearbyen symboliserer plutselig en utdøende rase. I 2014 måtte 100 gå, nå har ytterligere 150 fått oppsigelsesbrev fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Hva gjør det med det lille øysamfunnet? Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Mange på Svalbard har virkelig grunn til å få «the blues» nå, denne ubehagelige følelsen av nedstemthet og tristhet som kommer for eksempel når dama stikker eller når jobben ryker.

Det siste er blitt et høyktuelt tema som angår mange på øya langt mot nord. Masseoppsigelser ved nøkkelbedriften Store Norske Spitsbergen Kulkompani truer med å ødelegge idyllen.

Kull er en klimaversting, og prisen på «det svarte gullet» har stupt. Mange må forlate jobb og dermed også venner eller skolekamerater på øya, og næringslivet vil miste deler av kundemassen.

Selv om mange gruvearbeidere reiser til fastlandet i friperiodene, svir det når så mange må gå — 100 høsten 2014 og 150 ny nå. Noen av dem har jobbet i gruva i en mannsalder og nærmer seg pensjonsalderen. Hvor skal de gå når det nå - etter planen - innføres driftshvile ved Store Norske? Bare om lag 50 personer vil bli igjen i Svea for å vedlikholde maskinparken og sørge for at utstyret ikke forfaller.

Gruve 7 i Longyearbyen skal øke produksjonen, men kan bare gi jobb til 20.

Svalbardianerne har ikke gitt opp håpet om at regjeringen vil strekke ut ei hånd. I mellomtida setter bluesen ord på følelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer