<strong>MEKTIGE:</strong> LO-leder Gerd Kristiansen, finansminister Siv Jensen (FrP) (t.v.), LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg (H), og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, etter møtet med regjeringens kontaktutvalg og partene i arbeidslivet i Oslo torsdag morgen.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MEKTIGE: LO-leder Gerd Kristiansen, finansminister Siv Jensen (FrP) (t.v.), LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg (H), og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, etter møtet med regjeringens kontaktutvalg og partene i arbeidslivet i Oslo torsdag morgen.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Fire damer barker sammen

Erna Solberg, Siv Jensen, Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund er på kollisjonskurs, men i formasjonen tre mot en.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Møtene mellom regjeringen og partene i arbeidslivet er en viktig del av det vi kaller trepartssamarbeidet i Norge. En høflig og konstruktiv tone mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere bidrar til et lavt konfliktnivå og sørger for gjensidig tillit. I alle år har pressen blitt invitert. Først for å ta bilde av partenes ankomst til statsministerens kontor, så for å høre hva de ulike har å si etter møtet. Før skjedde det nærmest som en roterende mingling mellom de ulike aktørene. Alle var der.

Nå blir alle
"uviktige" sluset ut bakdøren, mens statsminister, den aktuelle fagstatsråden - i dette tilfelle finansministeren, NHO-direktøren og LO-lederen stiller seg opp bak en symbolsk sperring og sier noen korte ord til pressen i plenum. Det tar tre og et halv minutt. Deretter er det separatintervjuer der hver medium får høre omtrent det samme som aktørene har sagt i plenum, men med den forskjell at det er eksklusivt sagt til dette mediet.

I formiddag var det et slående feministisk poeng ved denne regien. De fire som ble stående som representanter for den absolutte makt  er alle kvinner. Det vil glede mange feminister. Men det fjerner ikke interessemotsetningene. Erna Solberg, Siv Jensen og Kristin Skogen Lund har mange felles interesser. LO-leder Gerd Kristiansen er i mange spørsmål direkte uenige med de tre andre. Hun har til gjengjeld 900 000 medlemmer i ryggen. De kan komme til å sette seg i bevegelse når de ser virkningen av statsbudsjettet som ble lagt fram i går. For slett ikke alt går arbeidstakernes vei.

LO-lederen mener budsjettet er usosialt og smålig, et budsjett som svikter de store utfordringene i arbeidslivet. Hun mener forskjellene vil øke når milliardærene får skattegaver og de aller svakeste opplever kutt. Kristiansen har også svært mange statsansatte i sine medlemsrekker. Blant dem brer uroen seg når regjeringens marsjordre til alle ledere i statlige virksomheter er å spare 0,5 prosent på driftsbudsjettet. Sett ovenfra kan det være et forståelig krav. Det er utvilsomt rom for effektivisering i offentlig sektor på samme måte som det er i private bedrifter. Men sett innefra, i de ulike virksomheter, vil mange spørre seg: Hvem må gå? For det er jo slik sjefer strammer inn budsjetter. Og hvis det er slik at de overflødige som skal spare det offentlige for 1,4 milliarder kroner i 2015 og et tilsvarende beløp i 2016 og i 2017, ikke får jobber andre steder, så vil de fort havne i arbeidsledighetskøen. Og slikt bekymrer naturligvis en LO-leder.

Kristiansen er også bekymret for deltidsansatte med små stillingsbrøker som i 2015 skal miste retten til sykepenger. Nå skal det gjelde alle som ikke tjener mer enn 88000 kroner. Når de blir syke, får de ikke lenger sykepenger. Vil det stimulere dem til å jobbe mer, eller vil det slå dem ut og få dem til å droppe interessen for å yte sitt til samfunnet og arbeidslivet? Er ikke dette dessuten et soleklart brudd på IA-avtalen som regjeringen nylig har inngått med LO og NHO? Erna Solberg og Siv Jensen skal prise seg lykkelige for at Gerd Kristiansen har et mildere gemytt enn Gerd-Liv Valla.

Et annet spørsmål er: Vil fjerningen av barnetillegget for uføre ha en stimulerende effekt på sysselsettingen, eller er det bare en måte å spare inn noen midler på statsbudsjettet på? Gjelder den samme logikken når det gjelder å ta feriepengene fra arbeidsløse?
Kristiansen er enig med sin motpart, NHO-sjef Kristin Skogen Lund om at det er synd at regjeringen ikke endret sitt vedtak fra i fjor om permitteringsreglene. Endringen fører til at bedrifter i større grad enn tidligere sier opp folk i stedenfor å permittere dem og slik sett se an situasjonen, ordresvikten og de mulige mørke skyer. Det bidrar isolert sett også til at arbeidsledighetskøen vil øke. Og det koster jo også penger.

Dagens framvisning av trepartssamarbeidet bærer bud om at det kan bli atskillig bråk i arbeidslivet i tida som kommer. Regjeringen går nemlig rett på samme hva de støter på (som vi sa i skolegården). Kvinnene som nå har en dannet og tilkjempet elskverdig tone seg i mellom kan bli mer kontante når det nærmer seg avgjørende vedtak. Inntil videre vil LO-lederen forsøke å godsnakke med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer