Fire døgn i fengsel

Thomas Giertsen har sittet fire døgn i Oslo kretsfengsel. Oppholdet vises på TV 2 i høst.

BERGEN (Dagbladet): -  Jeg fikk tildelt egen celle hvor jeg sov.

Ellers fulgte jeg rutinene i fengselet med vasking, spising og trening. De som mener at fengsel er som et hotell, har ikke helt rett. Det er i så fall et jævlig hotell. 10 år i den cella hadde ikke vært noe for meg, sier Thomas Giertsen.

Hensikten med fire døgn i fengsel har vært å lage ett av ti program for TV 2, i en serie der Giertsen kommer på innsida av miljøer som har interessert ham spesielt mye.

På Se og Hør-tur

-  Dette har vært noe av det morsomste jeg har gjort. Jeg har kommet innenfor i ti miljøer som har interessert meg spesielt. Vi fikk bare ett nei, og det var fra det religiøse miljøet i Smiths Venner. Det har ikke gjort min interesse for dem mindre.

I tillegg til å møte fanger og oppleve det å sitte i fengsel, har Thomas Giertsen vært med Se og Hør på reportasjetur.

-  Vi satt ti timer i en båt utenfor kongeparets bolig på

Mågerø og forstyrret privatlivets fred med kikkert, lange linser og solkrem. Det er en plikt vi i pressen har. Jeg var egentlig ikke med som journalist, men for å stille min egen nysgjerrighet. Nå forstår jeg at bildene som kommer på trykk, ikke er helt tilfeldig valgt. Det ligger mye planlegging bak.

 BAK LÅS OG SLÅ: Thomas Giertsen har levd med fanger han har lest om, i et miljø som overrasket ham. Alle foto: Oddmund Lunde
BAK LÅS OG SLÅ: Thomas Giertsen har levd med fanger han har lest om, i et miljø som overrasket ham. Alle foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Servil journalist

Han har også vært med kroppsbyggere på tur til Sverige, fem dager med nyrikingen Idar Vollvik, på hyttetur med de intelligente i Mensa og på Kunstbiennalen i Venezia.

-  I denne TV-serien handler det mindre om min rolle, og mer om dem jeg møter.

-  Har du vært journalist?-  Tja, det vil si at jeg har vært en nysgjerrig journalist, men helt ukritisk. Det med kritisk journalistikk ligger ikke for meg. Jeg får fram noe annet i mennesker enn hva de kritiske journalistene gjør. Man kan vel si at jeg har vært en elskverdig og servil journalist. Vi håper resultatet blir oppfattet som morsomt, interessant og litt rørende, sier Thomas Giertsen.

Premiere for «På innsida med Thomas Giertsen» er tirsdag 13. september.