Fire ferske filmer

Filmfestivalen i Haugesund soler seg i glansen av fire norske filmpremierer, men det faller nok ikke bare solskinn over norsk filmbransje på denne festivalen. Norske filmer skal nemlig saumfares av utenlandske eksperter.

Festivalen starter med det to dager lange symposiet «Outlook '98» der temaet er norske filmers problem med å finne seg et publikum. Nordmenn ser i mindre grad filmer fra sitt eget land, enn hva andre lands innbyggere gjør.

For å finne svar på hvordan denne trenden kan endres, har arrangørene samlet en lang rekke med fintfolk; blant andre Oscar-vinneren Brian Helgeland, økonomiguru Kjell A. Nordström og de norske professorene Johan Galtung og Nils Christie.

Diskusjon

- Vi vil være en festival der filmene og diskusjonene står i sentrum, sa programsjef Christin Berg da festivalprogrammet ble presentert i går.

Og diskusjon blir det sikkert når fire ledende utenlandske filmkritikere skal gi til kjenne sitt syn på årets norske produksjon. De har sett de seks som hittil har kommet ut - og får altså anledning til å bli kjent med fire nye norske under festivalen, som åpner søndag kveld med Torun Lians regidebut «Bare skyer beveger stjernene». Den er slik, ifølge regissøren selv:

- Den begynner trist, så blir den ikke trist - ja, kanskje litt morsom - men så blir den trist igjen og så går alt bra til slutt.
To norske dokumentarer kommer også; Margareth Olins «Dei mjuke hendene» henter sin handling fra hverdagslivet på en aldersheim i Sande, mens Trond Kvist i «Junkies» har fulgt en håndfull narkomane i tykt og tynt.

Brosnan kommer

Som avslutningsfilm har Christin Berg valgt Eva Isaksens kommende thriller «Cellofan - med døden til følge». Isaksen har vært i Haugesund med alle sine tidligere filmer.

Det kan man ikke si om Pierce «007» Brosnan, men han kommer i år. Ikke for å snakke om James Bond, men om sin egenproduserte «The Nephev» - som er «et drama om fortielse og kommunikasjonssvikt». Og dermed sklir naturlig inn i programmet for den norske filmfestivalen.

NYE FILMER: Fire norske filmregissører reiser til Haugesund for å vise fram sine nye filmer: Trond Kvist, Margareth Olin, Torun Lian og Eva Isaksen.