Fire filmer er bankers for Oscar-nominasjon

Men hvem blir den femte?

(Dagbladet.no): I morgen formiddag norsk tid vil Forrest Whitaker entre podiet på Kodak Theatre, for å offentliggjøre nominasjonene til årets Oscar-pris.

Aller sist vil han lese opp fem filmer som utgjør den mest prestisjetunge kategorien - den for beste film. Fire av disse er relativt opplagte og lette å gjette seg til på forhånd, ifølge mange eksperter.

Den femte og siste plassen er det derimot hard kamp om.

Disse er sikre
Kommentator Tom O' Neil i Los Angeles Times er en av dem som har brukt altfor mye tid de siste dagene på å regne, kalkulere og gruble over Oscar-nominasjonene.

I likhet med de fleste andre er han helt sikker på at «Slumdog Millionaire» kommer til å bli nominert for beste film. Den norgesaktuelle historien vant også Golden Globe for beste spillefilm, og er dermed en av de heteste kandidatene til Oscar.

Gus Van Sants «Milk», om homseaktivisten og politikeren Harvey Miilk, står ganske sikkert også på den samme lista, i likhet med David Finchers «Den fantastiske historien om Benjamin Button». Kanskje er det ikke like sikkert, men O'Neil har loddet stemningen blant medlemmene av akademiet og funnet ut at «Frost/Nixon» også ligger svært godt an blir nominert.

Da gjenstår bare spørsmålet: Hvem får den siste plassen?

Mye taktikk
- Personlig har jeg en følelse av at «The Wrestler» kan være en kandidat, sier P3s filmanmelder Birger Westmo til Dagbladet.no.

Han kommer til å sitte foran dataskjermen med fingeren limt til F5-knappen i morgen formiddag. Westmo vet at man både må ta hensyn til taktikk og kompensasjon når man skal forsøke å gjette seg til hvilke filmer de drøyt 4500 akademimedlemmene velger.

- Jeg likte for eksempel «Revolutionary Road» veldig godt. Den kan imidlertid få problemer med å nå helt opp som beste film, siden den garantert får flere nominasjoner i skuespillerkategoriene, sier Westmo.

En annen kandidat som kanskje vil lide av å bli nominert i feil kategori, er «Wall-E».

- «Wall-E» er absolutt god nok til å bli en kadidat til beste film, men den er garantert vinner i animasjonskategorien. Det kan gjøre at færre stemmer på den som beste film også, mener Westmo.

- For guffen for Oscar

Mange av Oscar-filmene får norgespremiere først i løpet av våren, som for eksempel Clint Eastwoods «Gran Torino». Akademiet har tradisjonelt elsket Eastwood, og filmen kan derfor være en outsider, tror Tom O' Neil i Los Angeles Times.


Det kan også «Doubt», som fikk terningkast fem av Dagbladet i forrige uke, være. Den kommer til å bli nominert for beste manus og få flere skuespillernominasjoner. Dermed burde den også være sikker i forhold til beste film:


- Problemet er at den handler om barnemishandling. Den har et litt for guffent tema, sier O'Neil i denne videoen, der han går gjennom kandidatene:

Skaper historie?
O'Neil har også tro på «The Reader», der Kate Winslet spiller SS-vakten Hannah som utvikler et forhold til en 15 år gammel gutt. LA Times-skribenten viser til at akademiet elsker holocaust-filmer, for eksempel «Schindlers liste» og «Pianisten».

Den største favoritter for den siste femteplassen er imidlertid en film som vil skape historie om den blir nominert - nemlig «The Dark Knight». Aldri tidligere har en superheltfilm vært en av kandidatene til årets beste film.

Det kan altså skje i morgen. Slik vurderer NRKs Birger Westmo filmens sjanser:

- Denne ble litt oversett i Golden Globe-utdelinga, og det kan jo bety at den heller ikke når opp i morgen. Selv var jeg en av dem som likte «The Dark Knight» godt, men som ikke var helt euforisk. Jeg er usikker på om den når opp, men blir selvfølgelig ikke sur og gretten om det skjer.