Fire fjær blir kalkun

Det pussige er at «The Four Feathers» i det hele tatt kan lages i vår tid. Engelsk kolonialisme i Afrika får her et slags forsvar.

FILM: A.E.W. Masons roman er filmet flere ganger før, mens det britiske imperiet fortsatt var et hardtslående faktum. Merkelig nok er det en borger av en tidligere koloni som nå har følt seg kallet til å gjenopplive militære bravader på fjerne kontinenter, men inderen Shekhar Kapur regisserte i 1998 det erkeengelske kostymedramaet «Elisabeth» og lider muligens av en litt for sterk dragning mot den tidligere overmakten. Når det er sagt, var «Elisabeth» en god film, i motsetning til «The Four Feathers». Fjærene er symbol på feighet og tildeles den unge Harry Feversham (Heath Ledger), idet han fratrer sin stilling i hæren kvelden før hans kompani utkommanderes til å forsvare britisk makt og ære i Sudan anno 1884. Harry frykter både krigen og en atskillelse fra forloveden Ethne (Kate Hudson).

Talent for våpenbruk

Betimelig nok bemerker han også at han ikke helt skjønner hva den engelske dronningen har i Sudan å gjøre, et tankekors som er glemt med fjærene han mottar fra tre kamerater og Ethne.

Snart gjelder det å redde sin egen ære, samt kameratenes liv der ute i ørkenen. Vår mann tar seg til Afrika, der han forkledd går bak fiendens linjer for å hjelpe sine venner, i særdeleshet Jack Durrance (Wes Bentley). Det skal vise seg at Harry har eksepsjonelt talent for våpenbruk og krigskunst. Av uante grunner tar den svarte leiesoldaten Abou Fatma (Djimon Hounsou) seg av ham.

«The Four Feathers» er i innhold en lett kvalmende anakronisme med sin utdaterte skildring av hvit tapperhet og håpløst overforenklede fiendebilder. Bortsett fra Abou er en korrupt araber her den eneste utlending med formildende trekk, ettersom han altså kan kjøpes til å hjelpe våre venner, mens hovedpersonene er de rene søyler av tapperhet i nødens stund. Du verden. Vi får tro ingen engelske skuespillere var ledige til hovedrollene, siden Ledger er australsk, Hudson og Bentley amerikanere.

Vakre ørkenbilder

Særlig de to første fører et tillært, unaturlig overklasseengelsk, og manus hjelper ingen av dem til å legge psykologisk tyngde i sine personer. Synd for talentfulle Hudson å spille en viktoriatidas Barbie.

Derimot har fotografen gjort en glimrende jobb og varter opp med spektakulært vakre ørkenbilder.

Et par prikker til ham.

HVIT OG TAPPER: Heath Ledger, alias Harry Feversham, på vei for å redde vennene og sin egen ære.