Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fire kroner og nittifem øre!

BILLIGBOKAVTALEN: Per Christian Opsahl, direktør i Forleggerforeningen sier at Forleggerforeningen har måttet lære seg til å leve med at forfatterne fra tid til annen truer med aksjoner. Jeg vil minne om at forfatterne er en yrkesgruppe uten streikerett! Forfattere er ikke i noe ansettelsesforhold, hvilket gjør at streikevåpenet alltid har vært utenfor vår rekkevidde. Forfatteraksjoner er meget sjelden vare!

Til Dagsavisen sier Per Christian Opsahl: «Jeg vil imidlertid minne om at billigbokavtalen fortsatt gjelder, selv om Forfatterforeningen sa den opp i februar. Så vidt meg bekjent, har de ennå ikke fremmed konkrete krav overfor oss. Den type aksjoner det her er tale om, kan bety at individuelle forfattere bryter sine egne avtaler med forlagene sine, sier han. Hvilke følger eventuelle aksjoner kan komme til å få for forfatterne, vil han imidlertid ikke spekulere i.»

I sammenheng med denne uttalelsen vil jeg få si noe om de faktiske forhold: Årsmøte i Den norske Forfatterforening har aldri truet med å gå til ulovlige aksjoner, men har nedsatt en aksjonskomité som vil vurdere aksjonsformer i forhold til krav om høyere royaltysatser i billigbokavtalen. Årsmøte har ikke oppfordret noen forfattere til å bryte en avtale som er underskrevet. At Forleggerforeningen later som det er noe slikt som kan komme til å skje, er muligens forståelig sett fra deres ståsted, men innebærer desto mindre ikke riktighet.

Selv for oss uten streikerett, må det være lov å takke nei til et tilbud vi ikke ønsker.

Forfatterforeningen har heller ikke forhandlet om normalkontrakt med forleggerne i ett år, slik det er blitt sagt i det siste. Forhandlingene startet i september 2006. Helt fra starten av disse forhandlingene har vi ønsket at alle avtaler skulle ses under ett. Dette fikk vi ikke gjennomslag for, og som så ofte ellers aksepterte vi at dette var problematisk for Forleggerforeningen. Vi har vært svært tålmodige. Men da forhandlingene stoppet opp igjen en tid tilbake, varslet Forfatterforeningens forhandlingsutvalg at vi nå kom til å se normalkontrakten i sammenheng med billigbokkontrakten. I ettertid har det vært uformelle kontakter mellom forleggere og forfattere. Forfatterne ønsker ikke konflikt. Men samtalene førte i første omgang ikke til noe, hvilket gjorde at det ikke fantes noe innhold å komme med til Forfatterforeningens årsmøte. I den situasjonen oppfatter jeg det ikke som unaturlig at årsmøtet har gitt styret en tidsfrist i forhold til å komme tilbake med et konkret resultat.

Det hadde ellers vært hyggelig om Per Christian Opsahl hadde hatt rett i at salget av hardcoverutgaver øker. Dessverre er dette ikke virkeligheten for svært mange forfattere. I de siste årene har mange forfattere mistet distribusjonen for sine bøker. På grunn av nye avtaler mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen finnes ikke bøkene i bokhandelen. Hvordan forestiller Opsahl seg at de selger?

I årevis har forfatterne fått høre, at dere må aldri finne på å kreve mer penger til de som tjener minst. Det vil dere aldri kunne få gjennomslag for. Nå hører vi ikke på det lenger. 4,95 øre per bok til forfatteren er ikke anstendig, uansett hvordan man ser på det.

Men naturligvis ønsker vi dialog med Forleggerforeningen! Ifølge Forleggerforeningen bør det bli etter påske. Så kjøp gjerne en pocketbok eller to til påskeferien, og send samtidig en tanke til forfatteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media