Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fire norske filmer hyllet i Cannes

- Blir spådd skandinavisk hegemoni.

CANNES (Dagbladet): -  Folk snakker om Norge nå. Med svensk film på vei ned, og dansk film i stagnasjon etter flere år på tronen, ligger det i kortene at det er Norges tur. Jeg har sett klipp av alle de nominerte filmene, og hver gang har jeg tenkt: Dette vil jeg se mer av! sier Gunnar Rehlin. Den svenske filmeksperten anmelder skandinavisk film for det amerikanske bransjetidsskriftet Variety. Han har sett et utall norske filmer, og sier:

-  Det var Ei tid da Norge bare produserte krim, som ble dårligere og dårligere. Men nå er Norge veldig bra, mener Rehlin. Han navngir «Hawaii, Oslo» og «Veiviseren» som sine to beste opplevelser.

-   Foreløpig , understreker Rehlin. For han har tenkt å se alle de norske filmene i Cannes, og gleder seg spesielt til «Den brysomme mannen».

Fra 1 til 100 millioner

De fire Cannes-nominerte norske filmene er svært ulike. Fra kortfilmen «Sniffer», med budsjett på 1,2 millioner kroner og varighet på 9 minutter og 40 sekunder - til «Free Jimmy», en høyteknologisk animasjonsfilm til over 100 millioner kroner, og med stemmer fra stjerner som Woody Harrelson og Kyle McLachlan.

Midt imellom finner vi den mørke psykologiske thrilleren «Uro» og den stilbevisste framtidsvisjonen «Den brysomme mannen».

-  Dette gjør norsk film så spennende - at vi har en sånn bredde blant de beste arbeidene, sier kulturminister Trond Giske. Han er i Cannes for å profilere norsk film overfor andre land.

Jimmy-hjelp

 HISTORISK BILDE:  Her er bildet som dokumenterer at Norge har hele fire nominerte filmer på filmfestivalen i Cannes. De fire regissørene som her er samlet på den berømte croisetten (paradegata langs stranda), er fra høyre Christopher Nielsen (Free Jimmy), Stefan Faldbakken (Uro), Bobby Peers (Sniffer) og Jens Lien (Den brysomme mannen). Foto: FRANK KARLSEN
HISTORISK BILDE: Her er bildet som dokumenterer at Norge har hele fire nominerte filmer på filmfestivalen i Cannes. De fire regissørene som her er samlet på den berømte croisetten (paradegata langs stranda), er fra høyre Christopher Nielsen (Free Jimmy), Stefan Faldbakken (Uro), Bobby Peers (Sniffer) og Jens Lien (Den brysomme mannen). Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Jens Lien, som i Cannes i går høstet stor applaus etter fullsatt verdenspremiere på «Den brysomme mannen», har sett både «Free Jimmy» og «Sniffer». Lien hyller sine regissørkolleger:

-  Christopher Nielsen har laget en unik animasjonsfilm. Og Bobby Peers er veldig estetisk i sin «Sniffer», mener Lien, som sjøl har to kortfilmnominasjoner i Cannes bak seg.

Christopher Nielsen er lykkelig for å ha havnet på den franske riviera som nominert:

-  Vi har jobbet en del for å komme hit, og hatt god hjelp fra Stine Oppegaard ved Norsk Filminstitutt. Uten henne ville vi kanskje ikke nådd fram til de rette folkene og sluppet gjennom nåløyet.

-  Sine livs roller

«Uro» derimot, trengte ikke å kjempe. En råversjon sørget for Cannes-nominasjon lenge før filmen var ferdigklippet.

-  Cannes har gitt oss et ubetalelig dytt i ryggen. Jeg er veldig stolt av meg sjøl og filmen. Og av skuespillerne. All ære til andre filmer de har spilt inn, men jeg føler meg trygg på at Nicolai Cleve Broch og Ane Dahl Torp gjør sine livs roller i «Uro».

Hva så med bergenseren Bobby Peers? Føler han seg som en lillebror i selskapet?

-  Kortfilm vil alltid komme i skyggen av langfilm. Men min Cannes-nominasjon har allerede generert stor interesse, hevder Peers, hvis film «Sniffer» ble valgt blant 2.000 kortfilmer fra hele verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling