Fire og en halv time stumfilm

Vidunderlig klassiker!

AKTUELL PÅ DVD: Fullversjonen av «Dr. Mabuse, spilleren — et tidsbilde» fra 1922 er endelig ute på DVD.
AKTUELL PÅ DVD: Fullversjonen av «Dr. Mabuse, spilleren — et tidsbilde» fra 1922 er endelig ute på DVD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DVD: Fritz Lang (1890-1976) er en av filmhistoriens store mestere. Han startet sin karriere i Tyskland som stumfilm-regissør i 1920-åra, men måtte flykte fra landet midt på 1930-tallet, etter at Hitlers propagandaminister Joseph Goebbles forbød filmen «Dr. Mabuses testamente» (1935).

Brigitte Bardot
Deretter ble Lang en mester innen den amerikanske film noir-sjangeren. De fleste av hans verker kombinerer sitrende handlingshistorier med en kritisk brodd. Han endte for øvrig sin karriere med en rolle som seg selv i franskmannen Jean Luc Godards «Le Meprise» (1963), sammen med bl.a. Brigitte Bardot.

Enestående epos
Langs første Mabuse-film, «Dr. Mabuse, spilleren — et tidsbilde», kom i 1922 og har gjennom åra foreligget i flere mer eller mindre forkortede versjoner. Desto mer gledelig er det at filmen i sin helhet nå foreligger som DVD med norske tekster, et enestående fire og en halv time langt epos med bakgrunn i tysk mellomkrigstid.

Allerede fra de første bildene merker vi Langs klo, hans sans for spenning og action, samtidig som han griper inn i tidas grådighets- og børskultur.

Nyskapende
Den hemmelighetsfulle Dr. Mabuse trer inn på areaen med en gigantisk svindel, og bildene av panikken blant aksjespekulantene kunne vært snytt direkte ut av dagens finanskrise. Deretter går det slag i slag. Dr. Mabuse er en forkledningskunstner, som ut gjennom filmen spiller de mest hemningsløse renker for å nå sitt mål: Penger og makt. Mot slutten blir skurken beleiret av politi- og soldatstyrker i scener som foregriper både gangster-filmen og moderne thrillere på en i sannhet nyskapende måte.

En fabelaktig historie, full av melodramatiske bilder av skurker og ofre, femme fatales og uskyldige kvinner.

Ta deg god tid, og hengi deg til stumfilmens vidunderlige svart/hvitt-verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer