Fire temaer til verdikommisjonen

Regjeringen planlegger en verdikommisjon for en «verdimessig og samfunnsetisk mobilisering for å snu nedbrytende utviklingstrekk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette initiativet stiller viktige spørsmål for offentlig politikk: hvilke verdier må vi forutsette allment delt, hvilke handlinger berører oss og andre slik at statsmakt er nødvendig, og hvilken rolle lovverket skal spille i et rettferdig samfunn.

Også utenlands har livssynsmangfoldet og nye valgmuligheter med ukjente konsekvenser ført til refleksjon om normer og rettferdighet. Bare de siste fem årene har minst fire internasjonale instanser foreslått globalt bindende normer og verdier. De er i sin tur blitt kritisk vurdert av den svensk-amerikanske filosofen Sissela Bok i boken Blobal Values (University of Missouri Press 1995). Og over nyttår starter et stort forskningsprogram opp i Sverige om «Dygder i Sverige». Det kan være verd å trekke på disse erfaringene for å unngå noen farer ved verdikommisjonens mandat, sammensetning og virkemidler. For regjeringens forslag møtes med skepsis og hånlatter.

Statsministeren har prisverdig nok ryddet noen uklarheter av veien. Likevel kan kritikk reises mot minst tre forhold. Man kan frykte at kommisjonen griper inn i den privatsfæren som ikke bør reguleres av statsmakt. Selv denne grensen er omstridt, skal vi dømme etter diskusjonene rundt tre utenlandske kommisjoner om seksualpolitiske temaer: Storbritannias Wolfenden-rapport (1957) om homoseksualitet og prostitusjon, og Williams-rapporten (1979) om obskønitet og filmsensur; og den amerikanske Meese-rapporten (1986) om pornografi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer