DEBATT

Tuftebarten:

Fire tips til gatekunstnere som sliter med kreativiteten

Grafittitips til deg, tjommi.

NYE IDEER: Natt til 2. påskedag malte gatekunstneren AFK et veggmaleri av stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
NYE IDEER: Natt til 2. påskedag malte gatekunstneren AFK et veggmaleri av stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare bare å være gatekunstner. Snike seg rundt i nattens mulm og mørke for å i det hele tatt kunne utføre yrket sitt. Alltid se seg over skulderen i tilfellet snuten skulle dukke opp. Og kanskje aller vanskeligst: holde seg oppdatert i et stadig skiftende nyhetsbilde.

Gatekunstnerne lager små skråblikk vi snubler over i hverdagen. De får oss til å stoppe opp og tenke oss om. Av og til kan de også sjokkere. Ingen er flinkere til å sjokkere oss enn gatekunstneren AFK i Bergen. Han tar simpelthen ukens nyhet, vrir og vender litt på den, og vips så er poenget vi allerede visste hamret enda litt hardere inn i vår bevissthet - og inn i betongfasaden.

Inspirasjonen fra Banksy er umiskjennelig. Pent å se på, budskap trygt plassert i den politiske mainstreamen, og med fancy engelske titler. «Making a Martyr». «Stolen Child». Det er nesten så man skulle tro at en coffee table-bok var på vei ut i bokhandelen.

Men selv den mest erfarne gatekunstner kan slite med motivasjonen. Nyhetsbildet skifter fort, og det hender de politiske sakene er så sammensatte at det ikke er mulig å lage poengterte graffiti-stykker av dem. Derfor har jeg samlet fire ideer som bergenske gatekunstnerne kan bruke hvis det klør i sprayfingeren men kreativiteten mangler.

1. «Revolving Doors». Hovedmotivet er en svingdør. Den leder fra regjeringskontorene på den ene siden og til kommunikasjonsbyrået First House på den andre. Gjennom dørene går kjente politiske profiler: Sylvi Listhaug, Torbjørn Giæver Eriksen, Tor Mikkel Wara, Bjarne Håkon Hansen og Sigbjørn Aanes. Aanes og Wara smiler forsiktig til hverandre i det de møtes. Nederst er et reklamebanner der det står «Politicians for sale!»

2. «Feeding the Monster». Trump sitter i sengen sin og twitrer ivrig. Foran seg har han 20 tv-skjermer. Alle viser nyhetssendinger som rapporterer om presidentens siste tweets. Ambivalensen i tittelen er åpenbar: er det Trump eller media som er monsteret? For å unngå misforståelser har graffitistykket påskriften «Who’s feeding whom?»

3. «Third Button». Vokt deg, kjære statsminister og Bergens store datter, for denne gatekunsten er myntet på deg. Erna sitter foran tre store knapper. På den ene står det «Say no». På den andre står det «Say yes». Og på den tredje knappen, som Erna er i ferd med å trykke på, står det «Say nothing». Hah, der fikk den konfliktskye statsministeren sitt pass påskrevet. Under bildet står det «Not acting is acting».

4. «Knife’s Edge». Denne gangen er det Knut Arild Hareide som får gjennomgå. For hvilken sak er vel mer aktuell for en gatekunstner fra Vestlandet enn Kristelig Folkepartis vingling i det politiske spekteret? I dette stykket, som krever en stor flate i byrommet, balanserer Knut Arild Hareide opp Besseggen. For ikke å falle ned i avgrunnene på hver sin side bruker han et kors til å holde balansen. På korset er Sylvi Listhaug korsfestet.

Sånn, da har du noen ideer å jobbe med, kjære bergenstagger. Sett i gang, tjommi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer