Firedobbeltdrapet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den drapstiltalte Shahzad Khan forklarte i retten på tirsdag at psykiske lidelser ikke er akseptert i det pakistanske miljøet. Ifølge Dagbladet mener siktedes nærmeste familie at det er svikt i helsevesenet som er årsak til trippeldrapet på Kalbakken. Ligger problemet egentlig i innvandrermiljøene eller i det norske helsevesenet?

En rekke norske studier bekrefter at grupper av innvandrere ikke nødvendigvis oppsøker hjelp for sine psykiske helseplager. Det oppgis at mentale lidelser er noe man ikke snakker om fordi det er tabu, eller fordi man ikke er vant til å tenke på mentale lidelser som noe separat fra resten av kroppens lidelser. Derfor oppsøker man kanskje helst fastlegen med disse problemene, som kan gi seg utslag i kroppen som diffuse smerter og plager. På legekontoret blir disse pasientene ofte oppfattet som vanskelige og sendes enten hjem med uforrettet sak, eller henvises til psykologspesialister hvorpå de trekker seg fra behandlingen av frykt for å bli oppfattet som gale, uhelbredelig gale.

I totalitære regimer inngår psykiatrien ofte i utøvelse av politisk rehabilitering og raseundertrykkelse: personer plasseres bort på tunge psykiatriske institusjoner og dukker aldri opp igjen. Det har også vært en uheldig forbindelse mellom legeprofesjonen, psykiatrien og tortur i så vel totalitære regimer som i mer demokratiske land, nå sist i de beryktede amerikanske fangeleirene. Det er altså ingen mangel på gode grunner for at grupper av innvandrere kan være skeptiske til å oppsøke hjelp for psykiske lidelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer