Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fisk i fåreklær

Trondheimsjenta Ingrid Brækken Melve (16) skal holde ulven borte fra sauene i sommer. Men junidiktet hennes handler om fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et halvt år siden hun ble månedens poet i Skolekammeret for første gang. I mai leste hun vinnerdiktet sitt på NTNU.

- Hva har skjedd med deg og skrivinga det siste halvåret, Ingrid?

- Jeg har fått mer motivasjon. Jeg føler at det blir satt pris på det jeg gjør, at flere har lyst til å lese det jeg skriver. Jeg skriver ikke bare for meg sjøl lenger.

Akkurat nå er Ingrid på vei til Heidal der hun skal være gjeter i to uker. Jobben har hun fått gjennom Natur og Ungdom, som heller vil at noen skal passe på sauene enn at ulvene skal skytes.

Fisk med smak av fugl

Ingrid har eksperimentert med haiku og andre typer dikt, og med flere nick. Men det er marsipanfugl hun best liker å kalle seg. Månedens dikt for juni heter «fisk» og er signert nettopp marsipanfugl.

- Du skriver mye om fisk?

- Jeg synes vel det er fascinerende. Det er kanskje skrevet for lite om fisk, rett og slett?

Ingrid begynte å skrive om fisk i en naturfagstime på på Trondheim Katedralskole der januardiktet «Virkelighetsvannet del 1» ble til.

- Jeg synes fiskebildene gir en fin effekt, uten at det blir for innvikla, sier hun.

Sprell

Trondheimspoeten avslører at noen av fiskediktene egentlig handler om mennesker. Men ikke alltid. «Virkelighetsvannet» kan for eksempel leses som en selvstendig fortelling fra et akvarium.

Men junidiktet «fisk» handler helt klart om to mennesker - eller tre.

- Fisk er veldig levende, de spreller og hopper. Og å spise fersk fisk, det er jo så godt. Samtidig er ingenting verre enn to dager gammel torsk. Og ingenting er dødere enn død fisk.

Les diktet:

«fisk»

dro han bare?

du svarte ikke

lukket sommeren

inn i den mørke kjelleren bak

døra di

deig,

grovdagsdeig

ytterpunktene punkterte hvisket du og fisken

i øynene dine

var ikke lenger fersk

Jurybegrunnelsen: Med spenst som en makrell

Det er mange grunner til at juryen valgte «fisk» som vinnerdikt for junimåned. Men dikt som har en stigning og en utvikling mot slutten, faller vi fort for. Slutten av diktet har snert og spenst som makrellen sjøl. Det er ordvalget og klangen («ytterpunktene punkterte», «fisken...fersk», «deig»/deg) som fascinerer oss, men også sammenligningen mellom fisk og øyne. Her er det spennende likhetstrekk både i form, farge og bevegelighet. Ganske trist når blassheten kommer. Og når ytterpunktene punkterer, forsvinner den sårt trengte spenninga og bevegelsen.

Vi tolker inn tre aktører i diktet. Men de glir på en fin måte over i hverandre uten at det går ut over den tydeligheten dette diktet trenger. Samtidig inviterer slutten til ulike tolkinger. Vi har knelt pent for et dikt som både er tydelig og åpent. Det dikteriske uttrykket gir lyst til å utdype og lete.

PÅ VEI TIL FJELLS: Vi ringer månedens poet for juni, Ingrid Brækken Melve (16) idet det er en halvtime til toget hennes går. Hun blir kjempeoverrasket da hun får vite at hun har blitt månedens poet i Skolekammeret for andre gang på et halvt år.