LEDER

Fisk som ikke er fisk

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkluderer med at fisk er sunt. Nå fjerner de rådet om at gravide, jenter og kvinner i fruktbar alder bør begrense inntaket av fisk, og anbefaler alle to til tre fiskemåltider i uka.

Vurderingen er gjort etter at Dagbladet i fjor sommer avdekket at Vitenskapskomiteen i 2006 advarte kvinner i fruktbar alder mot å spise for mye fet fisk på grunn av høyt nivå av miljøgifter, men at myndighetene unnlot å viderebringe advarselen til befolkningen. Advarselen ble først innlemmet i kostholdsrådene i fjor, etter mediefokuset. Samtidig varslet myndighetene at de ville vurdere saken på nytt.

Nå melder VKM at man kan spise over én kilo oppdrettslaks i uka uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av miljøgifter som PCB og dioksiner. Det er i utgangspunktet en gladnyhet at fisken er friskmeldt. Fisk inneholder en rekke stoffer som er sunne, omega-3, selen, vitamin D, jod og proteiner. Ifølge VKM får de fleste voksne og barn i seg nok av dette i dag, mens gravide ikke gjør det.

Haken ved det hele er at årsaken til at det er mindre miljøgifter i oppdrettsfisken, er at den ikke lenger spiser det den er skapt for å spise, nemlig annen fisk. I dag spiser den i snitt 70 prosent plantebasert fôr, som blant annet består av raps og soya. Grunnen er først og fremst at tilgangen på fiskeolje har vært for lav i forhold til den ønskede veksten i oppdrettsnæringa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer