Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fiskaren-redaktør: - Han er ufin og bruker en hersketeknikk som ikke hører hjemme hos en statsråd

Per Sandberg: - Jeg er habil og ser ingen problemer med Gran Canaria-besøket.

- HERSKETEKNIKK:  - Han er ufin og bruker en hersketeknikk som ikke hører hjemme hos en statsråd. Han brukte i tillegg fem minutter på å skjelle oss ut fra talerstolen i forkant av videointerjvuet, sier Fiskaren-redaktør, Øystein Hage til Dagbladet. Foto: Privat / Jaques Hvistendahl /  Dagbladet
- HERSKETEKNIKK: - Han er ufin og bruker en hersketeknikk som ikke hører hjemme hos en statsråd. Han brukte i tillegg fem minutter på å skjelle oss ut fra talerstolen i forkant av videointerjvuet, sier Fiskaren-redaktør, Øystein Hage til Dagbladet. Foto: Privat / Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En illsint Per Sandberg (Frp) avviste i går at han ga Rolf-Bjørnar Tøllefsen fra Senja en kompiskvote på torsk etter at de møttes på sydentur i Gran Canaria.

I dag går statsminister Erna Solberg (H) ut og forsvarer fiskeriministeren.

- Sandberg ble anklaget for noe som oppfattes som korrupsjonsliknende eller en form for inhabilitetsbrudd i et intervju. At han da ble irritert over det hvis han mener det er helt urimelig eller urettferdig er til å forstå. Jeg ville ikke reagert med å være så sint. Men jeg mener at vi er forskjellige som mennesker og vi må også ha politikere med følelser, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

I etterkant av Fiskeribladet Fiskarens publisering av artikkelen «Fiskeriministerens venn fikk full kvotepott» har fiskeriministeren reagert kraftig.

- Grovt I et videoklipp blir ministeren konfrontert av Fiskerbladet Fiskarens journalister. Der ber de ham om å svare på hvorfor statsråden var på privat besøk til det som skal være en venn fra Sandbergs hjemsted Senja. I klippet går det en kule varmt for Sandberg og han skjeller ut journalistene foran kamera.

Møtet det henvises til skal ha funnet sted på Gran Canaria der Sandbergs bekjente har et familiested. Fiskeribladet Fiskaren mener Sandberg har sikret vennen fiskekvoter han tidligere har fått avslag på.

- Det er ganske grovt å anklage noen for det som journalisten i Fiskaren anklaget ham for. Han anklaget da blant annet en person for å være venner med Sandberg, der begge sier at de ikke er venner, sier Erna Solberg, som selv kjenner til mannen som Fiskaren hevdet var Sandbergs venn.

- Ja, han har vært aktiv i Høyre på Senja, i Lenvik.

- Så han er en du i alle fall kjenner til?

- Jada.

Solberg mener folket av og til vil ha statsråder som viser følelser.

- Hvis du vil ha A4-politikere hele tida så får du det, da blir det bare politikere som snakker og svarer som rolige byråkrater til en hver tid. Saken i Fiskaren, slik jeg leste den, var utrolig forvirrende på om det var skjedd noe. Det er ganske voldsomt å anklage folk for den type påstander som ble framført. Jeg håper de kan dokumentere det bedre enn det som ble gjort i artikkelen, sier Solberg.

- Viktig å belyse Overfor Dagbladet sier redaktør i Fiskeribladet Fiskaren, Øystein Hage, at Sandbergs karakteristikker faller på sin egen urimelighet.

- Vi har dokumentert at denne personen har fått gjennomslag for sine ønsker etter at Sandberg kom til makten. Denne saken er noe av det første Sandberg snudde på som ansvarlig statsråd, og dermed meget kontroversiell, sier han og fortsetter:

- Vi kan dokumentere at Sandberg var på besøk hos denne familen på Gran Canaria. Vi kan ikke si noe om hva de har snakket om. Samtidig er dette en sak som resten av fiskerinæringen ikke ønsker gjennomført, det er kun en person som fikk det, og han er fra Senja i Troms, hjemområdet til Sandberg.

Hage mener Fiskaren har avdekket det han kaller for en merkelig kobling mellom statsråd og Tøllefsen.

- Vi beviser bare hva som har skjedd. Snuoperasjonen slo ned som en bombe i næringen i januar. Fiskeren fikk avslag i oktober, så klaget han inn avslaget på nytt i desember. Ikke lenge etter kom Sandberg til makten. Så gikk saken i søkerens favør etter at Sandberg kom hjem fra turen til Gran Canaria.

- Sandberg er ufin - Hva tenker du om reaksjonen til Sandberg i videoklippet?

- Han er ufin og bruker en hersketeknikk som ikke hører hjemme hos en statsråd. Han brukte i tillegg fem minutter på å skjelle oss ut fra talerstolen i forkant av videointerjvuet. Vi mener dette er god journalistikk, og har tydeligvis tråkket på ham.

- Sandberg mener dekningen til Fiskaren er en konspirasjon mot ham. Hva tenker du om det?
 
- Det er en helt vanvittig påstand og det verste jeg har hørt noensinne fra en statsråd. Vi har ingenting i mot Sandberg. Tvert i mot bejublet vi ansettelsen av Sandberg som statsråd. På lederplass sa vi at dette ville gi fiskerinæringen økt fokus, og på mange måter har vi fått rett, sier Hage.

- Vi har aldri sagt at det er snakk om korrupsjon. Vi har beskrevet fakta og funnet opplysninger det er viktig å belyse, legger Hage til.

- Jeg er habil Per Sandberg opplyser overfor Dagbladet at han ser på artikkelen til Fiskeribladet Fiskaren som påstander om kamraderi, og at saken er totalt grunnløs.

- Hva har du å si til påstandene fra Fiskaren om at du «bruker hersketeknikk som ikke hører hjemme hos en statsråd»?

- Det påståtte kameraderiet handler om at jeg traff en fiskebåteier da jeg var på ferie. I mine øyne skal det mer til for å kalle noe et vennskap. Avisen skriver også at vi er naboer. Det er 6,7 kilometer mellom husene våre. Dette er slett journalistikk og jeg benyttet anledningen til å korrigere fakta da jeg sto på talerstolen, sier Sandberg.

- Så du vurderer deg som habil i eventuelle vurderinger som angår Tøllefsen fra Senja?

- Ja.

- Er du enig i at dette besøket i ettertid kan oppfattes uheldig med tanke på din posisjon som fiskeriminister, samt at søknadsbehandlingen til Tøllefsen var i systemet til departementet?

- Nei. Arbeidet med instruksen ble påbegynt før jeg hadde tiltrådt som fiskeriminister, og problemstillingen har ikke blitt tatt opp med meg av verken Tøllefsen eller andre fiskebåteiere før instruksen ble fastsatt.

- VIKTIG SAK: Øystein Hage er redaktør i Fiskaren og mener Sandbergs besøk til Tøllefsens familiested på Gran Canaria er viktig å belyse. Foto: Privat
- VIKTIG SAK: Øystein Hage er redaktør i Fiskaren og mener Sandbergs besøk til Tøllefsens familiested på Gran Canaria er viktig å belyse. Foto: Privat Vis mer