FM-slukkingen i Nordland:

Fiskarlaget frykter dårlig DAB-dekning

Daglig leder for Nordland fylkes fiskarlag tror fortsatt DAB-dekningen er for dårlig. 

DAB-OMLEGGING: Rune Solvang, skipper på båten «MS Skolmen», forteller om god DAB-dekning i Andfjorden i Nordland, etter FM-slukkingen onsdag. Men han presiserer at han kun har sjekket to nautiske mil fra land. FOTO: Martin Rist Angelsen / M/S Skolmen
DAB-OMLEGGING: Rune Solvang, skipper på båten «MS Skolmen», forteller om god DAB-dekning i Andfjorden i Nordland, etter FM-slukkingen onsdag. Men han presiserer at han kun har sjekket to nautiske mil fra land. FOTO: Martin Rist Angelsen / M/S Skolmen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er ikke tvil om at vi har vært skeptiske til at FM-nettet skulle slukkes i Nordland, sier Steinar Jonasen, daglig leder i Nordland fylkes fiskarlag, til Dagbladet.

Onsdag klokken 11.11ble de første FM-senderne skrudd av i Nordland, og markerte starten på radioomleggingen fra FM til DAB.

Nordland fylkes fiskarlag mener dette var litt for tidlig.

- Vi har akkurat avsluttet et møte i arbeidsutvalget, og en av medlemmene har kjørt en times tid med båt i Vesterålen. Han hørte på NRK, hadde ordentlig utstyr og antenna montert høyt, og opplevde at DAB-radioen falt ut mange ganger på den timen han var ute, sier Jonasen.

SKEPTISK: Steinar Jonasen, daglig leder i Nordland fylkes fiskarlag. FOTO: Nordland fylkes fiskarlag. 
SKEPTISK: Steinar Jonasen, daglig leder i Nordland fylkes fiskarlag. FOTO: Nordland fylkes fiskarlag.  Vis mer

Han legger til at fiskarlaget nå er veldig spente på hvordan dekningen er til sjøs ellers i området.

- For raske

- Jeg sitter med en følelse av at de har vært for raske på labben, og at det ikke er god nok dekning. Det er en god del fiskere som har tatt i bruk DAB tidligere, og signaler inn til oss har vært at det er flere steder det ikke er god nok dekning, sier han.

De fleste fiskebåter har VHF, som er et system hvor man blant annet får værmeldinger hver fjerde time.

- Men fiskere, i likhet med alle andre, har lyst til å høre på radio og få med seg nyheter, underholdning og sport. Hvis de ikke får inn radioen vil det være et stort savn, sier han.

God dekning

Rune Solvang, skipper på båten «MS Skolmen», forteller om god DAB-dekning når Dagbladet ringer ham, etter FM-slukkingen onsdag. Mens båten ligger i Andfjorden i Nordland, får han inn både NRKs kanaler, P4 og Radio Norge.

Solvang forteller at han er to nautiske mil fra land, men at de på vinteren også kan fiske 10 til 15 nautiske mil fra land.

- Jeg vet ikke om det er dekning der ute, for det har vi ikke fått testet. Men jeg går ut fra det, og håper det. Vi er jo glade i å høre på radioen, sier han.

MS Skolmen: Rune Solvang på MS Skolmen fikk inn både NRKs kanaler, P4 og Radio Norge i Andfjorden. FOTO: Martin Rist Angelsen / M/S Skolmen
MS Skolmen: Rune Solvang på MS Skolmen fikk inn både NRKs kanaler, P4 og Radio Norge i Andfjorden. FOTO: Martin Rist Angelsen / M/S Skolmen Vis mer

- God dekning til sjøs

Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Radio Norge, forteller at dekningen til sjøs er godt ivaretatt, og at det blant annet er gjort målinger i samarbeid med Redningsselskapet.

- Det er gjort målinger flere steder. Blant annet i Nord-Trøndelag, og i områdene utenfor Lofoten og Nordre del av Vesterålen og Senja. De viste at dekningen i områdene er generelt god. Det var svakere partier på utsiden av Røst, men nå er det kommet opp to nye sendere der, sier Hagerup.

Ifølge Digitalradio Norge skal den generelle DAB-dekningen til sjøs være like god som FM-dekningen.

Hagerup legger til at Nordland var et naturlig sted å starte, av tekniske grunner.

- Det handler om strukturen i sendernettet og hvordan senderne snakker sammen. Det var egnet å begynne med Nordland, blant annet av tekniske årsaker, sier Hagerup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer