Fiskekrim ble nullet

Alf R. Jacobsens krimbok «Tango Bacalao» er ikke språklig god nok til å komme med i innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur. Delta i diskusjonen!

Kriteriene for innkjøp

Les Pernille Haugens innlegg og delta i diskusjonen!

Det er Norsk kulturråds vurderingsutvalg for skjønnlitteratur som har «nullet» Jacobsens bok, med handling fra fiskerinæringa nordpå. Den ble utgitt på Aschehoug i vår, og var også på lista til bokklubben Krim og Spenning. Forlaget anket saken videre til en ankenemnd, men også den sa seg enig i at boka ikke holdt mål for innkjøpsordningen.

I praksis betyr nullingen at boka ikke blir innkjøpt på statens regning til bibliotekene rundt i landet. Det er Kulturrådet som kjøper inn ny norsk og oversatt skjønnlitteratur og gir disse til bibliotekene. Bøker for voksne blir kjøpt inn i 1000 eksemplarer (av hver tittel) og 1550 eksemplarer for barn og unge.

«Helhetsvurdering»

«Avslaget bygger på en helhetsvurdering av boka, og ankenemnda hadde spesielt bemerket svakheter ved språkbehandlingen,» skriver Kulturrådet i sin begrunnelse for ikke å kjøpe inn boka.

- Når man har så mange baller i lufta som meg må man regne med å få seg en på kjeften en gang iblant, sier Alf R. Jacobsen, også kjent som redaktør i «Brennpunkt»-redaksjonen i NRK.

- Men jeg er selvfølgelig lei for det, og mener det er ufortjent. Men mange som har lest den og kontaktet meg har i alle fall likt den, sier han.

Ingen kinosuksess

Boka «Tango Bacalao» er bokversjonen av spillefilmen «Når mørket er forbi» av Knut Erik Jensen. Filmen hadde premiere i januar i år, men ble ikke sett av flere enn ca. 8000 personer siden premieren i slutten av januar og fram til sommeren. Til tross for den lave publikumsoppslutningen ble filmen likevel nominert under årets Amanda-show i Haugesund, selv med middelmådig mottakelse blant anmelderne da filmen hadde premiere. Dagbladets anmelder ga filmen en treer på terningen, og da boka «Tango Bacalao» kom seinere på våren, var heller ikke mottakelsen slående.

«Det Alf R. Jacobsen trenger, er en forlagskonsulent som kan svinge en sylskarp filetkniv like nådeløst som kvinnene i filetfabrikken,» skrev Dagbladets anmelder da boka kom i vår.

Hva synes du om innkjøpsordningen? Delta i diskusjonen!