Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fisken som ville være fri

Ei barnebok med et så tydelig politisk budskap er sjeldent i våre dager.

BOK: «Jeg vil vite hva som foregår andre steder enn her,» sier den lille svarte fisken til mammaen sin. Men mamma ber ham slutte å tøyse og våse, for «verden er her hvor vi er, og det er dette som er livet». Samad Behrangi har skapt en veslevoksen og revolusjonær figur som tar oppgjøret med det stillestående livet i bekken.

Opprør

Her går alt på rutine, og nåde den som stiller spørsmål. Det er nettopp det den lille svarte fisken gjør. Som en annen Sokrates utfordrer han de ellers så sedate fiskene så sterkt at de blir en truende mobb.

Den lille svarte fisken er en særpreget iransk-norsk samproduksjon. Illustratøren Gunvor Sannerholt kom over teksten i det iranske eksilmiljøet i Tyskland, og har selv oversatt. Tekstforfatteren Samad Behrangi fra Iran var opposisjonell lærer og skribent i hjemlandet, inntil han ble funnet død i ei veigrøft.

Bak historien om det individuelle opprøret ligger et politisk budskap om betydningen av personlig mot for å skape forandring.

Fiskens vandring mot havet, og alle eventyrene han gjennomlever underveis, er ingen egotripp. Det er en erkjennelsesreise som gir kunnskap og styrke til å frigjøre andre. Det er Behrangis budskap til barna, og han uttaler det i klartekst i et etterord.

Uforløst

I sin norske språkdrakt har fortellingen fått et gammelmodig preg, noe som i utgangspunktet kan kle et kunsteventyr - som dette er.

Dessverre gir oversettelsen et uforløst inntrykk, spesielt i setningsbygningen, noe som skaper mer avstand enn nødvendig.

Men boka er fascinerende, og kan være en åpning til å stille spørsmål om virkeligheten bortenfor velstandsidyllen. Sannerholt har både presisjon og formidlingskraft i bildene sine. Rene farger og en avklart strek skaper en tiltalende atmosfære som bygger opp om hovedpersonens karakter og hans heltemodige livsvalg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling