Fiskeriforvaltning:

Fiskeridirektoratets ansatte bør ikke eie oppdrettsaksjer

Uheldig eierskap.

IKKE UTEN KOSTNADER: Oppdrettsnæringen har vokst sterkt de siste femten åra, men ikke uten kostnader. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
IKKE UTEN KOSTNADER: Oppdrettsnæringen har vokst sterkt de siste femten åra, men ikke uten kostnader. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
Meninger

De siste femten åra har oppdrettsnæringen vokst til å bli en av våre største og viktigste eksportnæringer. I fjor ble det samlet eksportert sjømat for 91,6 milliarder kroner. Men produksjonsveksten har ikke kommet uten bakside.

Miljøutfordringene med storstilt oppdrett, særlig av laks, er tiltakende. Ikke minst skyldes det utbredelsen av lakselus. Skal næringa kunne fortsette å vokse, er luseproblematikken nødt til å håndteres. Og det på en måte som ikke innebærer ytterligere miljøskade.

For det er ikke bare selve lusesmitten som skaper trøbbel for omgivelsene. Også medisinene som brukes for å motvirke spredningen av lakselus innebærer ofte uakseptable miljøskader.

Legemiddeltypen flubenzuroner er blant disse. Flubenzuroner er ment å hindre skalldannelse, og slik drepe lakselusen. Men derfor har den også sterke negative effekter på krepsdyr i nærheten, som reker og krabber.

Etter en økning i bruken av flubenzuroner de siste åra, innførte regjeringen sist vinter derfor strengere regler for bruk av legemiddelet. Blant annet ved å forby bruk når oppdrettsanlegget ligger nærmere enn 1000 meter fra et rekefelt og ved å innføre en karantenetid på seks måneder etter hver behandling.

Men ikke alle anlegg følger de nye reglene til punkt og prikke, viser det seg. Bergens Tidende kunne tirsdag før jul avsløre at flere selskaper har brutt de nye reglene siden de ble innført i februar. Og ekstra pikant: Fiskeridirektør Liv Holmefjord er medeier i et av dem.

Fiskeridirektoratets øverste leder har nemlig en eierandel på 9,62 prosent i familiebedriften AS Bolaks, som driver lakseoppdrett i Fusa utenfor Bergen. I mai hadde selskapet lusebehandling på et av sine anlegg, bare 19 uker etter forrige behandling.

Skal oppdrettsnæringen forsette å vokse i tråd med målsettingene, krever det et sterkt ettersyn. Og vi må kunne ha tillit til at ettersynet utføres på en ordentlig måte.

Denne tilliten svekkes når ansatte i Fiskeridirektoratet kan sitte med aksjeposter i selskapene direktoratet driver tilsyn med, slik Holmefjord gjør, uavhengig av hvor godt de gjør jobben sin.

Fiskeridirektoratet bør ta lærdom av det Oljedirektoratet gjorde i 2015. Da strammet OD inn reglene, slik at ansatte ikke lenger kunne eie aksjer i selskaper som på ulike måter er sterkt knyttet til aktiviteten på norsk sokkel.

At de samme reglene skal gjelde for dem som kontrollerer fiskeriressursene våre, burde ikke være for mye forlangt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.