Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Etterlønn-skandalen

Fiskeriministeren spreller i garnet

Geir Inge Sivertsens forklaring på dobbeltlønn og etterlønn skjelver som lutefisk og lukter rakfisk.

Geir-Inge Sivertsen (H), bildet, overtok som fiskeriminister etter Harald T. Nesvik (Frp), 24. januar i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Geir-Inge Sivertsen (H), bildet, overtok som fiskeriminister etter Harald T. Nesvik (Frp), 24. januar i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Timingen kunne ikke vært mer fæl.

Samtidig som kontrollkomiteen på Stortinget avslutter arbeidet med høringen i NAV-saken, uten å bli enige om å plassere det politiske ansvaret for en sak som har rammet 78 uskyldig dømte trygdemottakere, forsøker vår ferske fiskeriminister å vri seg unna konsekvenser for sin urettmessig utbetalte etterlønn.

Mønsteret blir stygt: Vanlige folk blir utsatt for millimeterjuss og harde straffer. Politikerne med et sannsynlig flertall bak seg, kan håpe på at det blåser over.

HARDT VÆR: I kjølvannet av Dagbladets avsløring ble fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) stilt mange spørsmål om etterlønn i tirsdagens «Debatten». Video: NRK Vis mer

Det kan kanskje passere i det daglige, politiske kaoset, og være nesten glemt om tre måneder. Alle slike drypp tærer likevel på tilliten til det politiske systemet. Det er derfor det har vært tradisjon for å reagere skarpt på slikt i norsk politikk.

Under forrige regjering ble statsråder felt av en ulovlig brygge, et ulovlig stabbur og støtte til et selvforsvarskurs for jenter med for tette bindinger.

Denne regjeringen har lagt seg på en langt mer tøyelig linje. En linje som fiskeriministeren nå tøyer så den truer med å ryke.

Geir Inge Sivertsens dobbeltlønn, etterlønns- og ekstralønn-floke er omtrent like innviklet å forklare som et gjennomsnittlig NAV-vedtak. For å gjøre det enkelt kan vi dele det opp i tre:

  • Dobbeltlønnen: Sivertsen var ordfører for kommunen Lenvik, som etter valget i fjor høst skulle slås sammen med tre andre kommuner til storkommunen Senja. Da Sivertsen fikk jobb som statssekretær i Næringsdepartementet 4. november i fjor var Lenvik under avvikling, og Senja oppe og stå som ny kommune. Selv om han hadde ny jobb, hevet han ordførerlønn i den snart avviklede kommunen i nesten to måneder.

Denne lønnen insisterer han på å beholde.

  • Etterlønnen: Samtidig som Sivertsen satt med to store lønningsposer, søkte han 24. november i tillegg etterlønn som ordfører. Han ba dermed om halvannen måned ekstra med lønn. 11. desember satt han i kommunestyresalen da etterlønnen ble vedtatt. Han var erklært inhabil, men hørte også innvendingene mot søknaden fra politikerkolleger i salen.

Han ble altså tidlig gjort oppmerksom på det problematiske ved saken.

Nå i ettertid sier han at han aldri skulle søkt etterlønnen, og at det ble «helt feil». Når gikk dette opp for ham? Det var i alle fall ikke da han sendte søknaden etter å ha fått ny toppjobb, heller ikke da han satt i kommunestyresalen og hørte kritikken.

Det var kanskje da denne avisa tok kontakt?

  • Fylkestingsvervet: Etter valget i høst, ble Sivertsen innvalgt på fylkestinget. Det er lønnet. Avtalen med Erna Solberg var at Sivertsen skulle frasi seg dette vervet innen nyttår. Men 12. januar tikket det inn 13000 kroner minus skatt på kontoen til Sivertsen fra Fylkestinget. 12. februar tikket det samme beløpet inn en gang til. Dagen etter tok Dagbladet kontakt, og samme dag meldte han til Fylkestinget at han ville søke permisjon.

Seinere sendte han beskjed til fylkestinget at han ville permisjonen skulle gjelde med tilbakevirkende kraft fra 24. januar. Før han ringte en gang til og sa den helst skulle gjelde fra 1. januar.

Det etterlatte inntrykket er av en fiskeriminister som har forsøkt å komme så godt økonomisk ut av jobbskiftet som mulig.

I tillegg har han brukt lang tid på å reagere, lang tid på å rydde opp – og det har skjedd etappevis.

Geir Inge Sivertsens etterlønn er ikke bare et problem for regjeringen, den er også et problem for Høyre. Partiet har et distriktsproblem, og de har et Nord-Norge-problem. Sivertsen skulle være et svar på mye av dette, men er isteden blitt en dobbel belastning. Reaksjonene har vært sterke internt i partiet, og de har blitt offentlig kjent. Sivertsen spreller i garnet.

Erna Solberg har likevel erklært sin tillit, men bedt ham meldte seg ut av Frimurerlosjen. Det er en beleilig utvei. Å velge mellom å være frimurer eller fiskeriminister? Valget virker ikke spesielt vanskelig.

På den annen side kunne dette kanskje bane vei for en alternativ straff for trygdemottakere som har fått litt for mye utbetalt?

Si opp medlemskapet i en hemmelig forening, så er vi kvitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!